Vuurzee tussen Fatah en Hamas dwarsboomt Obama's vredesplan

Nieuws

Vuurzee tussen Fatah en Hamas dwarsboomt Obama's vredesplan

Jill Marchant

10 juni 2009

Razzia’s op Hamas aan de Westelijke Jordaanoever verhinderen de poging van Egypte om de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas te verzoenen. Het grote vredesplan voor het Midden-Oosten kent nog talrijke obstakels.

Aanhoudende gevechten tussen Hamas en de Fatahbeweging van Palestijns president Abbas kostten al verschillende mensen het leven, vele anderen raakten gewond. Vorige week omsingelden Palestijnse veiligheidstroepen op bevel van Abbas een huis in Qalqilya, een stad aan de Westoever, om verdachte Hamasstrijders te arresteren.
Volgens Hamas wil Abbas wil geen compromis rond zijn autoriteit in de Gazastrook en in 48 uur werden 30 mensen opgepakt. De aanval lokte vijandige reacties uit bij aanhangers van Hamas, zij namen 2 jaar geleden de Gazastrook in. De razzia’s hebben de angst voor Abbas’ overmeestering van Hamasmilitanten aangewakkerd in Palestina.

Sabotage

Hamas ziet Abbas’ overmeestering als een poging tot sabotage. Al Jazeera’s journaliste Nour Odeh meldde bovendien dat rivalen Hamas en Fatah elkaar al voor het laatste incident beschuldigden van sabotage van de vredesgesprekken die deze week in Cairo plaatsvinden. De verzoeningspoging van Egypte maakt deel uit van een groter vredesplan, ‘road map’, dat voor moet vrede zorgen tussen Israël en Palestina.

Eerste stappen richting verzoening?

Khaled Meshaal, Jordaans Palestijn en leider van Hamas sinds 2004, benadrukte vanuit zijn ballingschap in Syrië dat Hamas de gesprekken met Fatah niet hervat tenzij Abbas het politieoptreden in de Westelijke Jordaanoever stopzet. Syrië is, naast Iran, de belangrijkste bondgenoot van Hamas. “Overleggen met Hamas is van vitaal belang omdat president Obama niet kan onderhandelen met mensen die het Palestijnse volk niet vertegenwoordigen”, zegt Abu Marzouk, doorwinterd lid van Hamas.
Volgens Mehsaal hebben de gesprekken tussen Egypte en Hamas deze week al eerste ‘theoretische’ stappen richting verzoening opgeleverd. Hamas eist onder andere zijn gevangenen terug. Egypte sprak ook met Ahmed Qurei, die de  – door Cairo gesponderde – onderhandelingen met Fatah zal leiden. Een Palestijnse ambtenaar uit echter de kritiek dat Egypte vooral de ineenstorting van zijn eigen inspanningen probeert te vermijden. “Een mislukking zou het Palestijnse volk schaden en Israël dienen”, zei hij incognito.

Deadline voor vrede

De Egyptische bemiddelaars zetten deze week druk op Hamas en Fatah om een eenheidsregering te vormen tegen 7 juli. Op de politieke agenda staat de eenmaking van Palestina en de organisatie van presidentiële en parlementaire verkiezingen voor het land tegen 2010. De breuk moet dus helen. “Pas dan kunnen we rekenen op een sterkere betrokkenheid van de Verenigde Staten in het vredesproces met Israël”, berichtte een Palestijnse ambtenaar dicht bij de bron aan Reuters. Ook Palestijns president Mahmoud Abbas zegt dat “de hulp van de Verenigde Staten nodig is om vrede tussen Israël en Palestina te bereiken”.