Vrouwen in ontwikkelingslanden spenderen steeds meer tijd aan water halen
Waarom de klimaatcrisis tijdrovend is voor veel vrouwen
© Oxfam East Africa/ Alun McDonald
© Oxfam East Africa/ Alun McDonald
Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.
Wereldwijd hebben twee miljard mensen geen stromend water. De verantwoordelijkheid om water te halen ligt er meestal bij vrouwen en meisjes, en dat heeft een grote impact op hun ontwikkeling. De vaak lange tocht te voet, vaak meerdere keren per dag, maakt ze kwetsbaar en houdt ze weg van school of van een eigen baan.
En naarmate de klimaatverandering zich doorzet, wordt die impact nog groter, blijkt uit onderzoek van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research. De stijgende temperaturen en veranderende neerslagpatronen, doen het grondwaterpeil dalen en maken water moeilijker beschikbaar. Daardoor verliezen vrouwen meer tijd aan de taak.
110 minuten
Tussen 1990 en 2019 kostte water halen vrouwen en meisjes gemiddeld 22,84 minuten per dag, variërend van gemiddeld 4 minuten in Indonesië tot 110 minuten in Ethiopië. De voorbije jaren stegen die tijden al door een combinatie van stijgende temperaturen en verminderde neerslag. Hittestress kan de tocht verder bemoeilijken en dus verlengen.
In een scenario met hoge emissies voorspellen de onderzoekers dat het tot 30 procent meer tijd zal kosten om aan water te komen. Als de klimaatverandering onder de twee graden Celsius gehouden wordt, kan die groei beperkt worden tot 19 procent.
In sommige regio’s, zoals Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië, is de impact het grootst. Daar kunnen de gemiddelde tijden zelfs verdubbelen in een scenario van ongebreidelde klimaatverandering.