Waarom u straks geen tonijn meer eet
IPS
11 februari 2015
Een van de belangrijkste risicofactoren voor auto-immuunziekte bij jonge vrouwen is blootstelling aan kwik. Vooral de consumptie van vis en schaaldieren houdt risico's in, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
Auto-immuunziekten zoals multiple sclerose (MS) ontstaan als het immuunsysteem lichaamseigen cellen als vijandig beschouwt en er antistoffen tegen aanmaakt. Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat blootstelling aan kwik, zelfs aan concentraties die tot nog toe veilig werden geacht, de kans op de aandoeningen aanzienlijk verhoogt.
Genetisch
Kwik is gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen.
‘We weten niet goed waarom mensen auto-immuunziekten ontwikkelen’, zegt hoofdauteur Emily Somers van het departement Interne Geneeskunde aan de universiteit. ‘Een heel aantal gevallen kan niet verklaard worden door genetica, dus denken we dat het onderzoek van milieufactoren ons kan helpen begrijpen waarom de aandoeningen zich ontwikkelen en hoe we ze kunnen vermijden. Uit onze studie blijkt dat blootstelling aan kwik er boven uitsteekt als belangrijkste risicofactor.’
De wetenschappers analyseerden gegevens uit een nationale studie in 2004 bij vrouwen van 16 tot 49 jaar. Daaruit bleek dat een grotere blootstelling aan kwik, voornamelijk door consumptie van vis, verband houdt met een hoger aantal auto-antilichamen en zo de kans op een auto-immuunziekte verhoogt.
‘De aanwezigheid van auto-antilichamen leidt niet noodzakelijk tot een auto-immuunziekte’, zegt Somers. ‘Maar we weten dat die lichamen belangrijke voorbodes zijn van een toekomstige aandoening.’
Tonijn
‘Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan het bijzonder belangrijk zijn de consumptie van zeedieren in de gaten te houden’
Enkele dagen geleden nog werd bekend dat de concentratie kwik in tonijn elk jaar met enkele procenten toeneemt. Kwik kan ook ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren, en is gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen.
De voorbije decennia kwam veel kwik in de atmosfeer terecht, met name door de uitstoot van steenkoolcentrales en door vervuiling uit mijnbouw. Wetenschappers voorspellen dat, als de huidige uitstoot aanhoudt, de Stille Oceaan dubbel zoveel kwik zal bevatten tegen 2050.
‘Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd, die een hoger risico lopen om dit type aandoeningen te ontwikkelen, kan het daarom bijzonder belangrijk zijn om hun consumptie van zeedieren in de gaten te houden’, zegt Somers.