De klimaatverandering heeft impact op de volksgezondheid
Warmer en vochtiger weer gelinkt aan ernstige diarree
IPS
23 januari 2024
Temperatuur, daglengte en vochtigheid zijn gekoppeld aan de toegenomen verspreiding van een ziekte die ernstige diarree veroorzaakt. Dat zegt een nieuwe studie van de Universiteit van Surrey.
Jonas Weckschmied / Unsplash
De wetenschappers onderzochten de invloed van het weer op de overdracht van campylobacteriose, een bacteriële infectie die diarree en buikpijn veroorzaakt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn ze de meest voorkomende oorzaken van bacteriële gastro-enteritis, oftewel een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Meestal zijn de infecties redelijk mild, maar ze kunnen fataal zijn bij zeer jonge kinderen, ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem.
‘We hebben nu een gedetailleerde beschrijving van hoe het weer de ziekte beïnvloedt, en de volgende stap is om te begrijpen waarom’, zegt epidemioloog Giovanni Lo Iacono, die het onderzoek leidde. ‘Belangrijk is dat we nu het risico op het krijgen van de ziekte kunnen inschatten als we naar de recente weergegevens van een bepaalde plaats gaan kijken.’
Weerparameters
Dat is volgens hem zeer waardevol omdat diarreegerelateerde ziekten zoals campylobacteriose niet alleen ongemak veroorzaken bij de patiënt, maar ook een grote kost betekenen voor de maatschappij omdat mensen zich vaak ziek moeten melden op het werk en druk zetten op de medische diensten.
De onderzoekers analyseerden gegevens van ongeveer één miljoen gevallen van campylobacteriose in Engeland en Wales over een periode van twintig jaar. Het team ontwikkelde daarvoor een wiskundig model waarmee ze de medische gegevens konden vergelijken met weerparameters op dat moment.
‘Wat we hebben ontdekt, is dat stijgende temperaturen, vochtigheid en een toenemende daglengte geassocieerd zijn met de verspreiding van campylobacteriose.’
Analyse van deze gegevens toonde aan dat de prevalentie van campylobacteriose consistent was bij temperaturen onder de acht graden Celsius. Echter, een scherpe toename van infecties werd waargenomen voor elke stijging van vijf graden in temperatuur, waar de temperaturen tussen de acht en vijftien graden Celsius lagen.
Daglicht
Het team identificeerde ook een link met vochtigheid: wanneer het niveau van waterdamp in de lucht tussen de 75-80 procent lag sloeg de ziekte opvallend vaker toe.
Opmerkelijk: de wetenschappers observeerden een sterk verband tussen dagen met meer dan 10 uur daglicht en een toename van infecties. Deze associatie werd verder versterkt wanneer de vochtigheid ook hoog was. Regen en windsnelheid bleken geen sterke invloed te hebben op de verspreiding van campylobacteriose.
‘Wat we hebben ontdekt, is dat stijgende temperaturen, vochtigheid en een toenemende daglengte geassocieerd zijn met de verspreiding van campylobacteriose. We begrijpen echter nog niet volledig waarom dit zo zou kunnen zijn’, legt Lo Iacono uit. ‘Het zou kunnen dat warm weer de overleving en verspreiding van pathogene bacteriën vergroot. In dat geval veroorzaakt het weer dus de ziekte. Ook het gedrag van mensen en hoe ze socialiseren tijdens dergelijke periodes zou de oorzaak kunnen zijn.’
Wat volgens hem wel vast staat, is dat de klimaatverandering niet alleen een impact heeft op het weer en het milieu, maar ook het vermogen heeft om de volksgezondheid te schaden door de verspreiding van infectieziekten.
De onderzoekers hebben samen met dit onderzoek ook een methode ontwikkeld om complexe patronen in de verspreiding van ziekten in kaart te brengen. Dat kan volgens hen helpen om gebieden te identificeren die kwetsbaar zijn voor mogelijke uitbraken, hulpcampagnes sneller op te zetten, en de verspreiding naar andere gebieden te beperken.
De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Computational Biology.