Studie houdt geen rekening met verliezen in horecasector
Warmere winters kosten skisector nu al miljarden
IPS
11 maart 2024
De skisector in de VS alleen al heeft de afgelopen twintig jaar meer dan vijf miljard dollar misgelopen door de klimaatverandering. Het is voor het eerst dat een studie zich buigt over de economische schade van de opwarming van de aarde voor de ski-industrie.
Skiën is een miljardenindustrie maar wordt al langere tijd gezien als een van de meest bedreigde sectoren in het toerisme.
Roland J. Kuehn / 350.org / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Het onderzoek vergeleek de skiseizoenen uit de jaren 1960 en 1970 met die van de laatste twee decennia. Daaruit blijkt dat de economische verliezen voor de Amerikaanse ski-industrie aanzienlijk zijn: op twintig jaar tijd is het gemiddelde skiseizoen vijf tot zeven dagen korter geworden. Daarnaast is er ook de toegenomen kost voor het gebruik van sneeuwkanonnen. Dit samen heeft voor de Amerikaanse skisector geleid tot een verlies van gemiddeld 252 miljoen dollar per jaar.
‘Het tijdperk van de piekseizoenen voor de skisector zijn we al voorbij’, zegt Robert Steiger van de Universiteit van Innsbruck. ‘We verwachten dat het gemiddelde skiseizoen over de gehele VS in de komende decennia sowieso korter zal worden, ongeacht welk scenario de CO2-uitstoot volgt.’
Hoeveel korter de toekomstige skiseizoenen precies zullen duren, hangt volgens Steiger af van het vermogen van landen wereldwijd om hun toezeggingen in het kader van het klimaatakkoord van Parijs na te komen en tot effectieve emissiereductie te komen.
Miljardenindustrie
Skiën is een miljardenindustrie maar wordt al langere tijd gezien als een van de meest bedreigde sectoren in het toerisme. Het onderzoek, door de Universiteit van Innsbruck en de Universiteit van Waterloo in Canada, is een belangrijke eerste stap om de financiële gevolgen voor de ski-industrie en de bredere economische schade voor skitoerisme beter in te kunnen schatten.
‘Als de wereld doorgaat zoals vandaag, zal après-ski in veel skigebieden een compleet andere betekenis krijgen.’
‘Klimaatverandering is een veranderende zakelijke realiteit voor de hele ski-industrie’, zegt Daniel Scott, hoogleraar Geografie en Milieubeheer aan de Universiteit van Waterloo. ‘De warmterecords van deze winter waren een voorproefje voor de toekomst. Voor miljoenen skiërs heeft deze realiteit al geleid tot aanpassingen qua skiën en in de keuze van hun bestemming.’
Toekomst voor skiërs?
In een toekomst met lage uitstoot kan het skiseizoen tegen 2050 zo’n 14 tot 33 dagen korter worden, blijkt uit de studie, zelfs als er gebruik wordt gemaakt van geavanceerde kunstsneeuwtechnologie. In een toekomst met hogere emissies zouden we 27 tot 62 dagen minder kunnen skiën.
De financiële gevolgen voor de ski-industrie verdubbelen tot 657 miljoen dollar – in een scenario met lage emissies – en vervijfvoudigen zelfs tot 1352 miljoen dollar in het scenario met hoge uitstoot van broeikasgassen.
‘Als we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot hooguit 2° Celsius, zal de ski-industrie van de toekomst min of meer lijken op die van vandaag’, zegt Scott. ‘Als de wereld gewoon doorgaat zoals vandaag, zal après-ski in veel skigebieden een compleet andere betekenis krijgen.’
De schattingen in de studie ‘How climate change is damaging the US ski industry’ houden enkel rekening met gederfde inkomsten door minder skitoerisme en hogere operationele kosten door extra sneeuwproductie. Maar de studie houdt nog geen rekening met verliezen in hotel-, winkel- en andere uitgaven als gevolg van skitoerisme. Deze kunnen in de toekomst een grote impact hebben op de lokale economie van populaire skioorden.