Wat is er met de Afghaanse presidentsverkiezingen gebeurd? (analyse)

Nieuws

Wat is er met de Afghaanse presidentsverkiezingen gebeurd? (analyse)

Killid

19 mei 2009

De presidentsverkiezingen in augustus leken een keerpunt te worden voor Afghanistan. Maar de meeste grote namen hebben zich nu teruggetrokken. En wat overblijft van de oppositie, is sterk verdeeld. De meeste analisten verwachten dat president Hamid Karzai, ondanks zijn zwakke bestuur, zonder problemen herkozen wordt.

“Door een gebrek aan oppositie, en dankzij zijn netwerken, zal Karzai het makkelijk hebben in augustus”, zegt Haroun Mir, politiek analist van het Afghanistan Centrum voor Onderzoek en Beleidsstudies. “Ook al kan hij het land niet goed besturen, hij weet zeer goed hoe je het politieke spel speelt.”

De oppositie is een bonte verzameling van vroegere regeringsfunctionarissen, zakenmannen en krijgsheren. Ze waren niet in staat hun onderlinge meningsverschillen op te bergen en een gemeenschappelijke kandidaat naar voren te schuiven. “Ze hebben allemaal een ego, niemand kon verdragen dat anderen alle aandacht kregen”, zegt Ali Ahmad Jalali, voormalig minister van Binnenlandse Zaken.

Een handige zet van president Karzai was de keuze van zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, Mohammad Qasim Fahim. Fahim is een prominent politicus van het Afghaans Verenigd Front, een brede coalitie van partijen. Karzai’s keuze verdeelde de oppositie.

Amerikaans staatsburger

Belangrijke potentiële kandidaten besloten uiteindelijk niet deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Zalmay Khalilzad, de voormalige VS-ambassadeur in Kaboel, had de steun van talrijke stammen, die zelfs manifestaties hielden om hem te steunen, maar volgens analisten was Khalilzad niet bereid zijn Amerikaanse staatsburgerschap op te geven.

Dat heeft wellicht ook meegespeeld bij Jalali, die eveneens een Amerikaans paspoort heeft. Bovendien zijn er sterke geruchten dat Jalali en een andere kandidaat, Anwar-ul-haq Ahadi, uit de race stapten omdat de Afghaanse veiligheidsdiensten dossiers over hen hebben die ze liever niet publiek zien worden. Jalali’s stafchef, Ajmal Shinwari, ontkent die beschuldigingen.

Volgens Rafiq Ahmad Shaheer, die aan de Universiteit van Herat doceert, kan Ahadi zich hebben teruggetrokken onder druk van zijn eigen partij, het nationalistische Afghan Millat.

Voormalig minister Ashraf Ghani is wel kandidaat maar hij slaagde er niet in een sterke kandidaat voor het vicepresidentschap te vinden. “Dat toont dat hij geen ernstige kandidaat is”, zegt Abdullah Uruzgani, onderzoeker van de Andisha Stichting, een denktank.

Onvoldoende steun

De meeste (potentiële) kandidaten beschikken ook niet over een sterk netwerk. Karzai heeft de steun van veel stamhoofden, ulema’s (islamitische schriftgeleerden) en andere invloedrijke figuren. Jalali, Ghani en Khalilzad wonen allemaal in de Verenigde Staten, wat de uitbouw van zo’n netwerk bemoeilijkt.
 
Ook het gebrek aan internationale steun kan potentiële kandidaten afgeschrikt hebben. Buitenlandse invloed is nog altijd belangrijk bij belangrijke beslissingen in Afghanistan, zegt politiek expert Ghulam Mujtaba Rasoli. “De steun van machtige landen speelt een rol in elke beslissing in Afghanistan, ook bij de presidentsverkiezingen.”

De VS zochten een andere kandidaat waar ze zich achter konden scharen. Tevergeefs. En ook voor Karzai zelf loopt Washington niet warm. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton noemde Afghanistan een “narcostaat”, president Obama zei dat “Karzai uit zijn bunker zou moeten komen en voor zijn land zou moeten zorgen.”