Wat is er mis met vis?
Steven Vanden Bussche
31 oktober 2008
Binnenkort verschijnt een opmerkelijk boek dat voor het eerst een overzicht geeft van wat er allemaal fout loopt bij de (commerciële) visserij en de productie van visolie. De Nederlands-Belgische onderwaterfotograaf Dos Winkel gaat in "Wat is er mis met vis ?! en visolie… en wat kunt U doen" echter ook op zoek naar alternatieven.
In het tien hoofdstukken tellende boek leggen Dos Winkel (62) en aantal wetenschapsjournalisten, politici en vertegenwoordigers van lobbygroepen uit hoe de huidige visvangst georganiseerd wordt. Bij de consumptie van vis beantwoordt Winkel de hamvraag: “Wegen de gezondheidsbevorderende stoffen in vis op tegen de gezondheidsnadelen ?” Dos is alvast duidelijk: “Neen, vis is het meest giftige voedingsmiddel dat er bestaat.
De contaminanten waar het vol van zit zijn niet van de minste: zware metalen, dioxines en dioxine-achtige PCB’s. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de onderzochte mensen een dioxine of PCB-gehalte hadden, dat hoger lag dan de Europese norm, terwijl vis maar 1 of 2 procent uitmaakte van hun dieet.” Dat vis onmisbaar is voor de broodnodige omega 3-vetzuren in een menselijk dieet, doorprikt hij.”
Vetzuren
Vissen maken hun essentiële meervoudig-onverzadigde vetzuren niet zelf, maar halen die uit hun voeding: verschillende soorten eencellige algen die deel uitmaken van het plankton. De roofvissen krijgen het binnen door planktonetende vissen op te eten.”
Dus zegt Dos Winkel dat we maar beter de algen zelf kunnen eten. Om een onderbouwd antwoord te geven op zijn stellingen verslond de gepensioneerde fysiotherapeut, thans onderwaterfotograaf/journalist en natuurbeschermer, de voorbije jaren wetenschappelijke literatuur of ging te rade bij specialisten.
Vervuiling van oceanen
Naast de gezondheidsaspecten van de consumptie van vis en -olie, worden in het boek ook de gevolgen van de vervuiling van oceanen behandeld, zoals de achteruitgang van mangrovebossen en koraalriffen “de kraamkamers voor vissen”. Daarenboven worden ook de (ethische) problemen van overbevissing, bijvangst, illegale visvangst, viskweek, dierenleed en dodingsmethoden besproken. Besluiten doet Dos met alternatieven voor vis en visolie en een aantal vegetarische recepten.
Het boek “Wat is er mis met vis ?! en visolie… en wat kunt U doen” bevat niet alleen een schat aan informatie, het staat vol met oogverblindende foto’s van kleurrijke koraalriffen en kiekjes van pygmeezeepaardjes tot meterslange roggen.
Dos en Bertie Winkel?
Dos “Ambassadeur van de zee” Winkel is orthopedisch fysiotherapeut en schreef ruim 60 medische boeken. De afgelopen 25 jaar reisde hij samen met zijn vrouw Bertie de wereld af. Samen schreven ze boeken en organiseerden zij tentoonstellingen onder de titel “Vanishing Worlds.” Dos concentreert zich op fauna en flora boven en (vooral) onder het water, terwijl Bertie fotoreeksen maakt van natuurvolkeren, die op het punt staan te verdwijnen.
“25 jaargeleden leerde ik bij toeval duiken. Ik raakte zo verwonderd door het onderwaterleven dat ik sindsdien talloze foto’s nam. Als fysiotherapeut reisde ik de wereld rond en overal waar ik lesgaf, ging ik duiken. Maar telkens ik op dezelfde plek terugkwam, zag ik hoe het achteruitging,” verduidelijkt Dos zijn drijfveer. “Als mensen mijn verhaal horen, zeggen ze wel eens dat ik een pessimist ben, maar ik heb een paar procenten optimisme om te vechten. En dat doe ik met mijn foto’s.”
Wat is er mis met vis ?! En visolie … en wat kunt U doen, Dos Winkel,
Uitgeverij Elmar, 2008, 240 blz., 14,95 euro (te koop in de
boekhandel vanaf eind november)
Dos Winkel aan het werk zien?
Zondag 2 november 2008 - 11 u - De Zevende Dag - Eén (VRT)
Maandag 3 november 2008 - 20u 30 - Radar (consumentenprogramma) - Nederland 1