Water is ontbrekende schakel in Kopenhagen (*)
Thalif Deen
15 december 2009
De klimaatverandering raakt vooral de watervoorziening in de wereld. Toch staat water laag op de agenda tijdens de klimaatbesprekingen die vrijdag in Kopenhagen worden afgesloten.
Vorige week maakte de World Meteorological Organisation (WMO) bekend dat 2009 waarschijnlijk tot de top tien van warmste jaren ooit behoort. Het VN-bureau wees ook op wijdverbreide waterproblemen, veroorzaakt door de opwarming van de aarde.
China kende de ergste droogte sinds vijftig jaar. In Oost-Afrika leidde een droogte tot grote voedseltekorten. Mexico had in september met een uitzonderlijke droogte te maken. En in Centraal-Argentinië zorgde droogte voor zware schade in de landbouw.
De klimaatverandering veroorzaakt niet alleen wereldwijd droogtes, maar ook een overvloed aan water: overstromingen in Australië, Bangladesh en Burkina Faso. Centraal-Amerika kreeg te maken met orkanen, Colombia met zware regenval en landverschuivingen en in Spanje en Frankrijk richtten winterstormen grote schade aan.
Aparte sector
Het onderwerp ‘water’ krijgt echter weinig aandacht op de klimaattop in Kopenhagen. Pas vrijdag, op de laatste dag, staat het op de agenda. “De impact van de klimaatverandering zal vooral voelbaar zijn via water”, zegt Karin Lexen van het Stockholm International Water Institute (SIWI).
Ze wijst erop dat veranderingen in de beschikbaarheid van water en de voorspelbaarheid van weersystemen, ervoor gezorgd heeft dat water centraal staat in de besluitvorming over ontwikkeling. “Toch wordt water nauwelijks genoemd in de concepttekst van Kopenhagen”, zegt Lexen.
Water krijgt volgens haar zo weinig aandacht omdat er aarzeling bestaat om waterreferenties in de tekst op te nemen. Water wordt gezien als een aparte “sector” en het toevoegen van waterreferenties zou de tekst “te gedetailleerd” maken. “Daar zijn wij het niet mee eens, aangezien water verbonden is met belangrijke kwesties zoals energie, bossen, levensonderhoud en grensoverschrijdende kwesties.”
Landen zoals Bangladesh, die bedreigd worden door de watergerelateerde effecten van de klimaatverandering, werken er actief aan om waterreferenties in de tekst te krijgen. “De Europese Unie is daar niet erg in geïnteresseerd, hoewel individuele landen zoals Nederland, Denemarken en Duitsland zich wel geïnteresseerd en behulpzaam toonden.”
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.