We vangen, kweken en eten meer vis dan ooit

Nieuws

Recordproductie vis uit visvangst en aquacultuur

We vangen, kweken en eten meer vis dan ooit

Aquacultuur in Noorwegen
Aquacultuur in Noorwegen

We eten wereldwijd meer vis dan ooit tevoren. En voor het eerst komt een groter deel daarvan uit aquacultuur dan uit de visserij in het wild.

De wereldwijde visserij en kweeksector produceren samen 223,2 miljoen ton - een stijging met 4,4 procent. Vis- en zeedieren zijn goed voor zo’n 185,4 miljoen ton, algen voor nog eens 37,8 miljoen ton.

Uit de cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) blijkt dat aquacultuur voor het eerst meer produceert dan de wilde visserij: een ongekende 130,9 miljoen ton, waarvan 94,4 miljoen ton vis en zeedieren, of 51 procent van de totale productie aan vis- en zeedieren. En die groei zal naar verwachting aanhouden, tot 205 miljoen ton in 2032.

Duurzaam?

De visvangst in het wild is sinds eind de jaren 1980 nagenoeg stabiel gebleven. In 2022 produceerde de sector 92,3 miljoen ton, waarvan 81 miljoen ton uit zeevangst en 11,3 miljoen ton uit meren en rivieren.

Maar het aandeel visbestanden dat op een ecologisch houdbare manier wordt bevist, is sindsdien wel gedaald tot 62,3 procent in 2021. Dat is 2,3 procent lager dan in 2019. Er is dus nood aan meer controle en beheer om een duurzame productie vol te houden in de toekomst, zegt de FAO.

Milieu-impact

Ook de groei van de aquacultuur, het kweken van waterdieren en -planten in kwekerijen op het land of in de zee, speelt een essentiële rol om de wereld te blijven voorzien van hoogwaardige eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, mineralen en vitamines. Maar dan moet er ook wel een en ander veranderen om de grote impact op het milieu te beperken.

En aquacultuur is nog altijd heel geconcentreerd in een klein aantal landen. Tien landen - China, Indonesië, India, Vietnam, Bangladesh, de Filipijnen, de Republiek Korea, Noorwegen, Egypte en Chili – zijn goed voor zowat 90 procent van de totale productie.