'De COVID-19-pandemie verwoest gezondheidssystemen wereldwijd en bedreigt de doelstellingen die al gehaald zijn'
Wereld gezonder tegen 2030? Cijfers zijn niet bemoedigend
IPS
14 juli 2020
De VN wilden de wereld tegen 2030 een stuk gezonder maken. Dat gaat niet lukken, blijkt uit de jongste cijfers die de organisatie heeft verspreid.
UNICEF Ethiopia (CC BY-NC-ND 2.0)
Vanaf vandaag organiseren de VN hun jaarlijkse bijeenkomst om de vooruitgang van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te bespreken. De cijfers die de landen kregen, zijn weinig bemoedigend.
Voor SDG3, de doelstelling die veel meer gezonde mensen wil tegen 2030, ziet het er zelfs zeer slecht uit. Was er de voorbije jaren op verschillende punten nog voorzichtig sprake van vooruitgang, dan zien de VN nu vooral vertraging en stilstand.
COVID-19
De meeste van de dertien subdoelstellingen van SDG3 zullen niet worden gehaald, zeggen de VN. Bovendien ‘verwoest de COVID-19-pandemie gezondheidssystemen wereldwijd en bedreigt ze doelstellingen die al gehaald zijn.’
Was er de voorbije jaren op verschillende punten nog voorzichtig sprake van vooruitgang, dan zien de VN nu vooral vertraging en stilstand.
Aan aids, tuberculose en malaria moet bijvoorbeeld tegen 2030 een einde komen. Dat gaat niet lukken. In 2018 waren er naar schatting 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties, een op de drie bij vrouwen in Afrika ten zuiden de Sahara.
De vooruitgang tegen malaria kwam tot stilstand. De strijd tegen tuberculose gaat te traag om de epidemie tegen 2030 te beëindigen.
Vaccineren tegen mazelen
Ondanks de dalende kindersterfte stierven alleen al in 2018 ongeveer 5,3 miljoen kinderen voordat ze de leeftijd van vijf jaar bereikten, de helft daarvan zelfs in de eerste levensmaand.
De vaccinatiegraad bij kinderen tegen difterie-tetanus-kinkhoest blijft steken op 86 procent, waardoor miljoenen kinderen niet beschermd worden. Bij mazelen zit men aan 69 procent maar dat is nog steeds onvoldoende om uitbraken van mazelen te voorkomen. Bij pneumokokken is men nog niet boven 50 procent geraakt.
De kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, kanker, diabetes of chronische ademhalingsziekte daalde van 19 procent in 2010 tot 18 procent in 2016, te traag om ook deze subdoelstelling te halen.