Wereldprimeur: Denemarken voert CO2-belasting op landbouw in

Nieuws

Deense regering bereikt compromis met boeren, vakbonden en natuurorganisaties

Wereldprimeur: Denemarken voert CO2-belasting op landbouw in

Denemarken voert als eerste land een belasting in op de uitstoot van de landbouw. Daarover heeft de Deense regering een breed compromis bereikt met de boeren, vakbonden en natuurorganisaties.

De Deense regering stelde de taks in februari al voor, en heeft er vijf maanden lang intense onderhandelingen over gevoerd met de boerenorganisaties, de vakbonden en de milieubeweging. Vanaf 2030 zullen boeren 120 Deense kronen (16 euro) per ton CO2 moeten betalen, een bedrag dat vanaf 2035 stijgt tot 40 euro.

Veehouders zullen het zwaarst getroffen worden, omdat koeien veel methaan uitstoten.

Veehouders zullen het zwaarst getroffen worden, omdat koeien veel methaan uitstoten. Maar de Deense regering voert ook steunmaatregelen in. Zo trekt ze 5,3 miljard euro uit om 250.000 hectare landbouwgrond te bebossen, en zal ze boeren uitkopen om de stikstofuitstoot aan banden te leggen.

Minister van Economie Stephanie Lose omschrijft de deal op X, het voormalige Twitter, als ‘het fundament voor een historische reorganisatie en herstructurering van de Deense landbouw en voedselproductie.’

Nieuw-Zeeland

Het akkoord moet wel nog goedgekeurd worden door het Deense parlement, maar de kans daarop is groot gezien het brede compromis.

Als de wet er komt, is dat een primeur. In 2022 kondigde Nieuw-Zeeland weliswaar een gelijkaardige wet aan, maar die werd teruggetrokken na breed protest onder de boeren.