Wereldwaterdag: amper gehoor voor dringende oproepen voor schoon water

Nieuws

Meer investeringen nodig in waterzuivering en schoon drinkwater

Wereldwaterdag: amper gehoor voor dringende oproepen voor schoon water

Wereldwaterdag: amper gehoor voor dringende oproepen voor schoon water
Wereldwaterdag: amper gehoor voor dringende oproepen voor schoon water

IPS

22 maart 2024

Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering. En dat terwijl ziektes als cholera oprukken en de behoefte aan hulp voor bijvoorbeeld waterzuivering steeds groter wordt.

UNICEF Ethiopia/2015/Bizuwerk (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Slechts 36 procent van alle dringende oproepen voor waterhulp vindt voldoende financiering.

UNICEF Ethiopia/2015/Bizuwerk (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

Een nieuw rapport van Action Against Hunger naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart, onderzoekt de oproepen van 33 landen die dringende financiële steun hebben gevraagd voor waterprojecten, sanitaire voorzieningen- en programma’s rond hygiëne.

De respons op die oproepen varieert enorm. El Salvador zag bijvoorbeeld maar 0,7 procent van de gevraagde middelen binnenkomen. Een erg gemediatiseerde ramp zoals de overstromingen in Libië eind vorig jaar kregen dan weer 212,5 procent.

Gemiddeld vond in 2023 maar 36 procent van de oproepen voldoende geld. Om aan alle noden van dat jaar te voldoen, zou wereldwijd nog eens 1,9 miljard dollar nodig zijn geweest, zegt het rapport.

‘Deze cijfers onderstrepen dat er meer actie nodig is: de klimaatcrisis versnelt droogtes en overstromingen waardoor veilig, schoon water voor miljoenen mensen over de hele wereld nog schaarser wordt’, zegt Charles Owubah van Action Against Hunger. ‘De wereldgemeenschap moet haar inspanningen verviervoudigen om te voldoen aan Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 6 van de VN. Maar het laatste Water Funding Gap-rapport laat een patroon zien van onvoldoende en onbetrouwbare financiering.’

Cholera rukt op

Het rapport waarschuwt ook dat schoon drinkwater en waterzuivering essentieel zijn om de verspreiding van cholera te stoppen. De ziekte is in veel delen van de wereld aan een sterke opmars bezig. Elke 45 seconden raakt iemand besmet en in 2023 eiste de ziekte meer dan vierduizend slachtoffers. Cholera treft met name bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot veilige en schone waterbronnen.

‘Cholera staat bekend als de ziekte van de ongelijkheid’, zegt Tobias Stillman van Action Against Hunger. ‘Hoewel het te voorkomen en te behandelen is, kan het de dood betekenen voor gezinnen die met armoede en honger kampen.’

Als meer financiering uitblijft, zal het dodental als gevolg van cholera en andere door water overgedragen ziektes blijven stijgen, zegt Stillman. Landen waar cholera al sterk toeneemt zijn onder meer Haïti, Soedan en Syrië.