Wereldwijd vertrouwen in de wetenschap blijft groot

Nieuws

Dialoog tussen wetenschappers en het grote publiek is cruciaal

Wereldwijd vertrouwen in de wetenschap blijft groot

Ondanks toenemende druk blijft het wereldwijde vertrouwen in wetenschappers groot, blijkt uit onderzoek in 68 landen. Ruim de helft van de respondenten pleit voor een grotere rol voor wetenschappers in het beleid.

De laatste jaren lijkt de wetenschap in het defensief te zitten, met name de klimaatwetenschap en experten die het opnamen voor een wetenschappelijke aanpak tijdens de pandemie. Een internationaal team van onderzoekers nam de proef op de som en bevroeg 71.922 mensen in 68 landen - het grootste onderzoek naar het wereldwijde vertrouwen in de wetenschap sinds de covidpandemie.

Uit de resultaten blijkt dat het wel meevalt met dat vertrouwen in de meeste landen, met name onder vrouwen, oudere en hoger opgeleide mensen. Meerderheden zien wetenschappers ook als gekwalificeerd (78%), eerlijk (57%) en bezorgd over het welzijn van mensen (56%).

Dialoog

Een grote meerderheid (83%) vindt dat wetenschappers met het publiek in dialoog moeten gaan. En slechts 23% vindt dat wetenschappers niet actief mogen pleiten voor specifiek beleid. Iets meer dan de helft (52%) wil dat wetenschappers meer betrokken worden bij beleidsvorming.

‘Interessant is dat een conservatieve politieke oriëntatie gekoppeld is aan een lager vertrouwen in wetenschap in Noord-Amerika en delen van Europa’, zegt Eleonora Alabrese, econoom aan de University of Bath. ‘Dat patroon geldt echter niet wereldwijd, wat suggereert dat het politieke leiderschap dergelijke houdingen in verschillende regio's kan beïnvloeden.’

Werkpuntjes

De studie legt ook enkele puntjes van kritiek bloot. Zo denkt maar 42% van de respondenten dat wetenschappers aandacht hebben voor de opvattingen van anderen. En veel mensen vinden dat de prioriteiten van de wetenschap niet altijd goed aansluiten bij hun eigen bezorgdheden, met name op het vlak van volksgezondheid, oplossingen voor energieproblemen en de strijd tegen armoede.

De onderzoekers hopen dat wetenschappers de resultaten serieus nemen, manieren vinden om ontvankelijker te zijn voor feedback en open staan ​​voor dialoog met het publiek.

‘Het vertrouwen in de wetenschap blijft over het algemeen hoog, maar zelfs een kleine afname bij een minderheid kan van invloed zijn op de manier waarop wetenschappelijk bewijs wordt gebruikt in  beleidsvorming‘, zegt Alabrese. ‘Deze bevindingen zijn cruciaal voor wetenschappers en beleidsmakers die werken aan het behoud van het publieke vertrouwen in de wetenschap.’