Artsen Zonder Grenzen luidt de alarmbel
In West-Darfur sterven nu 20 keer meer mensen dan normaal
IPS
11 januari 2024
In West-Darfur sterven sinds april vorig jaar twintig keer meer mensen dan gemiddeld. In 82 procent van de gevallen was geweld de doodsoorzaak. 4 op de 5 slachtoffers zijn mannen. Dat zegt Artsen Zonder Grenzen na onderzoek in drie grote vluchtelingenkampen in de regio.
In april vorig jaar brak er in Soedan een hevige machtsstrijd uit tussen militaire groeperingen waarbij ook burgerdoelen worden geraakt. Het aanhoudende geweld heeft al minstens zes miljoen mensen verjaagd, van wie er meer dan een miljoen bescherming hebben gezocht in de buurlanden, onder meer in Tsjaad.
Uit het onderzoek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) blijkt dat het merendeel van de sterfgevallen plaatsvond in hoofdstad El Geneina, terwijl een kwart plaatsvond tijdens de pogingen om te vluchten naar Tsjaad.
Bijna één op de twintig mannen tussen de 15 en 44 jaar werd in deze periode als vermist opgegeven en er zijn ook steeds meer signalen dat bepaalde etnische groepen het slachtoffer zijn.
‘Niet ons land’
‘Veel van de gewonden meldden dat Arabische militieleden hen onder vuur namen vanwege hun Masalit-etniciteit. Ze vertelden ons dat dit geweld zich vervolgens voortzette in de dorpen en controleposten langs de weg naar Tsjaad, waarbij mannen uit de Masalit-gemeenschap systematisch het doelwit waren’, zegt Claire Nicolet, hoofd van de noodprogramma’s van AZG in Tsjaad.
‘Ze vertelden ons dat dit niet ons land was en gaven ons twee opties: onmiddellijk naar Tsjaad vertrekken of vermoord worden.’
Volgens de hulporganisatie schetsen de getuigenissen van vluchtelingen die de afgelopen zes maanden West-Darfur zijn ontvlucht, een bloedige spiraal van geweld, plundering, brandstichting, seksueel geweld en bloedbaden. De etnische dimensie van het geweld - met wortels in de politieke, economische en landrivaliteit tussen de verschillende gemeenschappen- heeft een extreme wending genomen in El Geneina, nu vrijwel leeg van de Masalit-gemeenschap die daar vroeger woonde.
‘Ze vertelden ons dat dit niet ons land was en gaven ons twee opties: onmiddellijk naar Tsjaad vertrekken of vermoord worden. Ze namen een paar mannen mee en ik zag ze hen op straat neerschieten, zonder dat iemand de lijken begroef’, getuigde een 26-jarige vluchteling.
Een andere patiënt in een van de behandelingsposten van AZG zei: ‘Op weg naar Tsjaad werden we bij veel controleposten tegengehouden. Ze vroegen ons van welke stam we afkomstig waren. Ze zochten Masalit-mensen.’
Etnisch geweld
Uit het sterfteonderzoek blijkt dat etnisch geweld in West-Darfur twintig keer meer mensen het leven heeft gekost. Het onderzoek gebeurde aan de hand van een representatieve steekproef bij 3093 gezinshoofden en resulteerde in een ruw sterftecijfer dat over twee perioden kon worden vergeleken. Dit is een van de meest gebruikte indicatoren voor het beoordelen van de ernst van een crisis onder een bepaalde bevolkingsgroep.
Bij een sterftecijfer gelijk aan of groter dan één sterfgeval per tienduizend mensen per dag spreekt men van een noodsituatie die een onmiddellijke reactie vereist. In West-Darfur is die drempelwaarde al meer dan tweemaal overschreden, stelt AZG.