Wetenschappelijke wereld blij met benoemingen Obama

Nieuws

Wetenschappelijke wereld blij met benoemingen Obama

William Fisher

23 december 2008

Belangrijke benoemingen door de verkozen Amerikaanse president Barack Obama wijzen erop dat de wetenschap opnieuw een centrale plaats zal innemen in de manier waarop de Verenigde Staten bestuurd worden, tot blijdschap van de wetenschappelijke wereld.

De keuzes van Obama wijzen op een radicale koersverandering ten opzichte van de regering Bush, die een erg moeilijke relatie had met de wetenschappelijke gemeenschap. “Het tijd is om wetenschap opnieuw bovenaan de agenda te zetten en het leiderschap van de VS in wetenschap en technologie te herstellen”, zei Obama in een radiotoespraak. “Of het nu wetenschap is om de klimaatverandering tegen te gaan, technologie om onze troepen te beschermen, onderzoek naar levensreddende geneesmiddelen of innovaties om onze industrie te vernieuwen en banen te scheppen in de 21e eeuw, vandaag is wetenschap meer dan ooit de sleutel tot onze overleving als planeet en onze veiligheid en welvaart als natie.”

Obama wees onder meer Steven Chu, hoofd van het Lawrence Berkeley National Laboratory en Nobelprijswinnaar in de Fysica aan als minister van Energie en John P. Holdren, fysicus en professor aan Harvard voor het milieuadviseur. Andere prominente wetenschappers die sleutelposities krijgen zijn marine biologe Jane Lubchenco, professor biologie aan het MIT Eric S. Lander, en Nobelprijswinnaar Harold Varmus.

Blij met Obama

De wetenschappelijke wereld is blij met die visie van Obama, die fel contrasteert met het beleid van zijn voorganger Bush. Diens regering kreeg heel wat kritiek van de wetenschappelijke gemeenschap omdat ze ideologie systematisch gebruikte om wetenschappelijke kennis over onder meer menselijke reproductie, stamcelonderzoek, de klimaatverandering en een aantal andere onderwerpen te manipuleren of te verdoezelen.

Eerder dit jaar nog riep één van de meest prominente wetenschappelijke organisaties, de Union of Concerned Scientists, de Amerikaanse regering nog op om “werk te maken van de terugkeer naar de hoge standaarden van wetenschappelijke integriteit bij het vormen en implementeren van het beleid.”

Eén van die controversiële thema’s van de regering-Bush was de jaarlijkse steun van zo’n 158 miljoen dollar aan programma’s die onthouding voor het huwelijk promootten, zonder wetenschappelijke basis voor die programma’s. Een onafhankelijke studie bevestigde dat amper de helft van de gesteunde programma’s gecontroleerd werden op wetenschappelijke accurate gegevens, vooral wat betreft contraceptie en seksueel overdraagbare aandoeningen.

“Onder de regering-Bush werden talrijke vuile oorlogen uitgevochten tussen wetenschap en ideologie”, zegt Dr. Michael Stebbins, directeur biologie van de Federation of American Scientists. “Er zijn belangrijke vragen rond de steun van de regering aan onthoudingsprogramma’s, met name wat de strijd tegen hiv/aids betreft.”

Een ander belangrijk voorbeeld is de wetenschappelijke kennis rond de opwarming van de aarde. Verschillende rapporten van het Environmental Protection Agency over het risico van de klimaatverandering werden onder de regering-Bush in de doofpot gestopt. Ook andere milieurapporten, van visserijbeleid tot de bescherming van waardevolle moerasgebieden, werden genegeerd of aangepast.