‘Gezondheid moet altijd voorgaan op winst’
Wetenschappers en artsen: ‘Wereld is niet voorbereid op volgende pandemie’
IPS
22 mei 2023
Wetenschappers en artsen waarschuwen de leden van G7 dat een volgende gezondheidscrisis veel weg zal hebben van de coronacrisis. De leiders van de zeven rijkste industrielanden kwamen de afgelopen dagen samen in Hiroshima.
World Bank / Henitsoa Rafalia (CC BY-NC-ND 2.0)
De vooraanstaande gezondheidsexperts leggen in een open brief uit dat we zonder dringende actie een soortgelijk scenario als tijdens de covid-19-crisis kunnen verwachten: de uitrol van vaccins die op een ongelijke en oneerlijke manier gebeurt.
Ze wijzen daarom op de absolute noodzaak voor lage- en middeninkomenslanden om, in het geval van een nieuwe pandemie, ook zelf vaccins te kunnen produceren en sneller en vlotter aan tests en andere behandelingsmaterialen te geraken.
De auteurs van de brief zeggen dat G7-leiders ‘gelijkheid en het recht op leven’ moeten beschermen en laten voorgaan op winsten.
Ze dringen erop aan om niet dezelfde fout te maken als tijdens de coronacrisis waarbij ‘strikte regels rond intellectuele eigendom de wijdverbreide productie van betaalbare generieke vaccins en medicijnen in ontwikkelingslanden hebben verhinderd’.
Lobby van de grote farmabedrijven
In de brief worden de G7-leiders opgeroepen zich te verzetten tegen de ‘extreme visie’ van farmaceutische bedrijven die pleiten voor een ‘maximalistische benadering’ van de regels inzake intellectuele eigendom. Volgens de wetenschappers gaat die voorbij aan de behoeften van de volksgezondheid.
In de brief vragen de wetenschappers om ‘weerstand te bieden aan de lobby van instellingen die herhaaldelijk prioriteit hebben gegeven aan winstmaximalisatie boven de behoeften van de volksgezondheid.’
Vorige maand nog lobbyden farmaceutische ceo’s bij de Japanse premier Fumio Kishida, huidig voorzitter van de G7, tegen maatregelen om lage- en middeninkomenslanden te helpen bij de volgende pandemie.
Winstmaximalisatie
De briefschrijvers prijzen de maatregelen waarover de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) momenteel onderhandelt en die de opschorting vragen van intellectuele eigendomsregels voor noodzakelijke medicijnen alsook de overdracht van technologie aan lage- en middeninkomenslanden als de WHO een medische noodsituatie afkondigt. De farmaceutische bedrijven lobbyen tegen die maatregelen.
In de brief vragen de wetenschappers om ‘weerstand te bieden aan de lobby van instellingen die herhaaldelijk prioriteit hebben gegeven aan winstmaximalisatie boven de behoeften van de volksgezondheid.’
Er valt geen tijd te verliezen, schrijven de auteurs, terwijl ze modellen van Airfinity aanhalen die suggereren dat er een kans van 27,5 procent is dat een nieuwe pandemie, even dodelijk als covid-19 in de komende tien jaar zal plaatsgrijpen.
‘Als artsen en wetenschappers geloven wij dat gezondheid een fundamenteel mensenrecht is’, zegt Craig Spencer professor aan de Brown University School of Public Health. ‘Gezondheid moet altijd voorgaan op winst en we kunnen niet tolereren dat winstbejag ertoe leidt dat een pandemie langer duurt en meer mensenlevens kost.’