WGO vraagt dringend extra artsen voor Pakistan
Ashfaq Yusufzai
23 december 2005
Je kan maar beter niet hoogzwanger zijn en in het door de aardbeving getroffen gedeelte van Pakistan wonen. De Pakistaanse Medische Associatie klaagt dat er niet alleen geen klinieken zijn, maar ook geen vroedvrouwen. Als het aan de secretaris-generaal van de Pakistaanse Medische Associatie Shershah Syed ligt, gaat het ingezamelde geld van de solidariteitsactie van de Vlaamse televisiezenders naar medisch personeel.
Ook vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Pakistan zeggen dat dringend extra medisch personeel nodig is.
De (Pakistaanse) regering zou onmiddellijk 300 artsen en 1.000 paramedici en verpleegkundigen moeten aanstellen om op permanente basis voor de mensen in de getroffen regio te zorgen, zegt Syed. De gynaecoloog is net terug van een bezoek aan de regio met een medisch team. Volgens hem ligt de gezondheidsinfrastructuur er in duigen. Er zijn ook onmiddellijk twee nieuwe gezondheidsinstellingen nodig met CAT- en MRI-scanners.
Vooral zwangere vrouwen zijn het slachtoffer. De meeste traditionele vroedvrouwen zijn ofwel dood ofwel weggetrokken naar veiliger gebieden.
De Pakistaanse Medische Associatie wil dat de Pakistaanse regering een gedeelte van het geld uit het hulpfonds dat president Pervez Musharraf na de beving oprichtte daaraan besteedt. Het fonds haalde tot dusverre zo’n 9 miljoen dollar op.
Volgens de WGO-verantwoordelijke in Pakistan, dr. Saeed Akbar Khan, zijn vier op vijf van de gezondheidscentra in de getroffen regio onbruikbaar, en kampen de overgebleven centra met een gebrek aan medisch personeel. Het is een groot probleem dat onmiddellijke aandacht vraagt.
De WGO heeft de Pakistaanse regering ook voorgesteld om een waarschuwingssysteem op poten te zetten dat de verspreiding van epidemieën in het oog houdt. Ze wil het medisch personeel opleiden om het gevaar op tijd te onderkennen. Plaatselijke gezondheidswerkers kregen nu al richtlijnen over de diagnose en behandeling van tetanus, difterie, hersenvliesontsteking en diarree.
Zowel de WGO als Unicef doen de recente geruchten over uitbraken van epidemieën af als geruchten. Maar dat neemt niet weg dat het risico extreem hoog is, zeggen alle experten waarmee IPS sprak. De WGO maakt ook zich zorgen dat veel mensen door de koude en overbevolking tuberculose zullen oplopen. Voor de tragedie waren er al meer dan 40.000 geregistreerde tbc-patiënten, en in de winter stijgt het aantal gevallen sowieso.
De vereniging van Pakistaanse kinderartsen PPA zegt te vrezen voor een epidemie onder de kinderen. De kou verzwakt het afweersysteem, en de onhygiënische omstandigheden en de vele mensen in de tenten vergroten het gevaar op een resem aan infecties.
De VN zoeken dringend 45 miljoen dollar voor dekens, en er zijn ook wintertenten nodig. Unicef heeft 150.000 warme kledingsstukken uitgedeeld maar waarschuwt dat 10.000 kinderen nog steeds het gevaar lopen dood te vriezen. (ADR)