WHO viert succes in bestrijding van “verwaarloosde tropische ziekten”
Helena Coen
21 april 2017
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft veel vordering gemaakt in de strijd van bepaalde tropische ziekten. Zo heeft de organisatie in 2015 een miljard mensen behandeld en is de Guineaworm zo goed als verdwenen.
Het bestrijden van ziekten helpt ook in de strijd tegen armoede
UNICEF Ethiopia (CC by-nc-sa 2.0)
Sinds 2007 heeft de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een enorme sprong voorwaarts gemaakt in het bestrijden van de verwaarloosde tropische ziekten zoals slaapziekte en elefantiasis. ‘We zijn super blij’, zegt Christopher Strebel, communicatiemedewerker bij WHO.
De “verwaarloosde tropische ziekten” zijn een categorie die de WHO aan achttien tropische ziekte heeft aangewezen. ‘Het doel is om die achttien ziekten tegen 2020 uit te roeien’, zegt Strebel.
Die gekozen ziekten komen vaak voor op dezelfde plaatsen. De inwoners zijn daardoor vaak besmet met meerdere ziekten ‘We proberen dubbel werk te voorkomen,’ zegt Christopher Strebel, ‘daarom dat we meerdere ziektes tegelijk willen aanpakken en ze ook direct willen uitroeien.’
Armoede daalt ook
De achttien verwaarloosde tropische ziekten:
Dengue
Hondsdolheid
Trachoom
Buruli-ulcus
Framboesia
Lepra
Ziekte van Chagas
Slaapziekte
Leishmaniase
Cysticercose en Taeniasis
Guineaworm
Echinokokkose
Voedsel gedragen trematodiases
Lymfatische filariasis (elefantiasis)
Mycetoma
Onchocerciasis (rivierblindheid)
Schistosoma
Bodem-overdraagbare helminthiasis
Eerder deze week publiceerde WHO haar rapport - Integrating neglected tropical diseases in global health and development - tijdens een samenkomst in Genève. ‘Tijdens die bijeenkomst hebben we ons succes gevierd en zorgden we er ook voor dat de samenwerkingen van kracht bleven’, zegt Christopher Strebel.
WHO werkt onder andere samen met farmaceutische bedrijven die hun medicijnen doneren, lokale overheden en ngo’s die hun hulp aanbieden. ‘De kost om een persoon te helpen is minimaal. Het medicijn zelf kost misschien twee dollar, maar de return is gigantisch’, zegt Christopher Strebel.
Het bestrijden van die ziekten helpt mensen uit armoede te geraken. ‘Als iemand aan elephantiasis lijdt, kan die zijn werk moeilijk doen door zijn gezwollen arm of been, daardoor verliest die tijd en geld.’
Minder zieken
Uit dat rapport blijkt dat de organisatie in 2015 alleen al een miljard mensen heeft kunnen verzorgen voor één verwaarloosde tropische ziekte. WHO heeft ook de symptomen, de gevolgen en het aantal zieken van die ziekten kunnen doen dalen ondanks de schaarse middelen die ze voor handen hadden.
Zo waren er in 2016 nog maar 25 mensen besmet geraakt met de Guineaworm. Die worm komt via het drinken van rivierwater in het lichaam van de mens waar ze zich voortplant. Als haar eitjes groot genoeg zijn veroorzaakt de Guineaworm een blaar en probeert ze zo uit de huid van de mens te komen.
In Mexico, Marokko en Oman wordt Trachoom, een ontsteking die blindheid veroorzaakt, niet meer als een Volksgezondheidsprobleem beschouwd. Framboesia, ontsteking van de huid en beenderen, is volgens WHO in India uitgeroeid.
Toch is het extreem moeilijk om de ziekte helemaal uit te roeien. ‘Zo probeert de Guineaworm te overleven door via honden de mens te kunnen besmetten’, zegt Christopher Strebel.