WHO wil met richtlijnen landen beter ondersteunen in de strijd tegen tabak
WHO wil 750 miljoen rokers helpen om te stoppen
Voor het eerst geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gedetailleerde richtlijnen om te stoppen met roken. Het gaat om rookstopmedicatie maar ook verschillende manieren om in te grijpen op het gedrag, van korte therapiemomenten tot apps voor de opvolging. Van de 1,25 miljard rokers wereldwijd wil minstens 750 miljoen liefst stoppen.
Wereldwijd willen meer dan 750 miljoen mensen van hun tabaksverslaving af - in de vorm van sigaretten, waterpijpen, sigaren, roltabak en e-sigaretten (waarbij tabak wordt verhit maar niet verbrand).
‘Deze richtlijn is een belangrijke mijlpaal in onze wereldwijde strijd tegen al deze gevaarlijke producten’, zegt WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘Het geeft landen de middelen om mensen effectief te ondersteunen bij het stoppen met roken en de wereldwijde last van tabaksgerelateerde ziekten te verlichten.’
Kauwgum en pleister
Er zijn maar liefst 1,25 miljard rokers in de wereld, en meer dan 750 miljoen van hen denkt aan stoppen. Maar de meerderheid (70 procent) heeft geen toegang tot informatie, begeleiding of medische hulp. Die kloof hangt samen met gezondheidssystemen die onder druk staan of met beperkte middelen kampen.
De combinatie van medicijnen en gedragsinterventies verhoogt het succespercentage bij het stoppen aanzienlijk, weten ze bij de WHO. Daarom moedigen ze landen aan om deze behandelingen gratis of tegen verlaagd tarief aan te bieden om de drempel te verlagen, vooral in landen met lage en middeninkomens.
Concreet beveelt WHO het middel varenicline, nicotinevervangingstherapie (NRT), het antidepressivum bupropion en het middel cytisine aan als effectieve behandelingen om te stoppen met roken.
Vorig jaar is de organisatie een procedure gestart om de wereldwijde toegang tot aanbevolen rookstopmedicatie te verbeteren. In april kregen de nicotinekauwgom en -pleister van Kenvue als eerste vervangproducten een WHO-goedkeuring (of prekwalificatie).
Lijdensweg
Op het vlak van gedragsverandering raadt de WHO verschillende interventies aan, gaande van korte therapiemomenten tot intensievere ondersteuning (individueel of in groep), maar ook digitaal met sms-jes en apps als hulpmiddelen.
‘Stoppen met roken is aartsmoeilijk en kan een lijdensweg zijn voor mensen en hun dierbaren, daar zijn we ons van bewust. Met deze richtlijnen kunnen we gemeenschappen en overheden helpen om de best mogelijke steun en hulp te bieden aan mensen bij deze beproeving’, aldus Rüdiger Krech, directeur Gezondheidspromotie bij de WHO.