Wordt Peking nieuwe bondgenoot van Israël?
Sam Vandenbergh
16 augustus 2011
De Chinese stafchef Chen Bingde begon op 15 augustus aan een meerdaags bezoek aan Israël. Door de economische crisis in de Verenigde Staten en Europa lijkt China nu Israëls voornaamste partner te worden. Mogelijk een belangrijke wending, een maand voor de stemming over de erkenning van een Palestijnse staat bij de Verenigde Naties.
De twee partijen bespraken de situatie in het Midden-Oosten en legden een gemeenschappelijke verklaring af over “hun gemeenschappelijke strijd tegen terrorisme”. Beide landen willen ook nauwer met elkaar gaan samenwerken op militair vlak. Het Chinese standpunt over een onafhankelijke Palestijnse staat en Iran waren nog onderwerp van discussie.
Het Chinese leger wil militairen opleiden in Israëlische kazernes, Israël stelde op zijn beurt voor om een fabriek voor oorlogsvliegtuigen te bouwen in Peking. Dat zorgt voor achterdocht in de Verenigde Staten. Washington vreest dat Israël Amerikaanse wapens aan een concurrerende natie wil verkopen. De Verenigde Staten kunnen in dat geval de militaire steun aan Israël opzeggen, maar weigeren voorlopig dat te doen. Zo zou het Israël in de armen van China drijven. Zowel China als Israël benadrukken dat het voorlopig gewoon bij gesprekken blijft.
Het Pentagon gaf bovendien eerst toestemming voor deze gesprekken.“China wil geen bedreiging zijn voor eender welk land. Je kan natuurlijk speculeren over de toekomst, maar tot nu toe heeft China ook geen enkele daad van agressie gepleegd tegen een van zijn buurlanden”, motiveerde Barry Rubin van Global Research in International Affairs (GLORIA) de beslissing van het Pentagon in The China Daily
Economische motieven
De gesprekken met China zijn geen toeval. De Israëlische economie steunt vooral op export naar Europa en de Verenigde Staten. Die twee zijn zwaar getroffen door de economische crisis, en dat had ook zijn effect op Israël. Door de betogingen tegen zijn regering staat premier Netanyahu onder druk om de welvaart in zijn land veilig te stellen. China is al een tijdje geïnteresseerd in Israëlische producten, niet alleen militair. In 2010 importeerde het al voor 6,8 miljard dollar uit Israël. Dit bedrag zal in 2011 waarschijnlijk hoger liggen, schrijft The Jerusalem Post.
Waar Israël vroeger exporteerde naar Europa en de Verenigde Staten, worden die plaatsen nu ingenomen door India en China. “De marges worden heel smal. Indien we geen nieuwe bronnen voor export vinden, valt onze economie meer dan waarschijnlijk in een recessie”, zei minister van Financiën Yuval Steinitz aan Arutz Sheva.
Moeilijk verleden, rooskleurige toekomst?
Israël weigerde in het verleden met Peking te praten. China steunde lange tijd de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) van Yasser Arafat. Pas sinds 1993 zijn er diplomatieke betrekkingen tussen beide landen, maar die liepen niet altijd van een leien dakje. Beide landen willen al langer samenwerken op militair vlak, maar de Verenigde Staten staken hier steeds een stokje voor. Hun andere bondgenoten in het Midden-Oosten zouden zo beledigd worden, en de slagkracht van het Chinese leger zou versterken.
‘Nu Israël’s nederzettingenpolitiek de verhouding met de Verenigde Staten heeft verzuurd, is China zeer welkom in Tel Aviv. Met de aankomende stemming over een Palestijnse staat bij de VN heeft Israël er een belangrijke partner bij. China is door de Arabische Lente dan weer naarstig op zoek naar een stabiele partner in de regio’, zei Gedeliah Afterman, China-expert van het Jewish People Policy Institute, aan Reuters.