WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade

Nieuws

Europees Gemeenschappelijke Landbouwbeleid steekt er met kop en schouders bovenuit

WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade

WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade
WWF: Miljarden Europese subsidies vloeien jaarlijks naar natuurschade

IPS

15 mei 2024

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies door naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds (WWF). Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Erich Westendarp / Pixabay

‘Elk jaar financiert ruim 30 miljard euro uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) activiteiten die de natuur schaden’, zegt Tycho Vandermaesen van WWF.

Erich Westendarp / Pixabay

Het WWF lijst onder meer subsidies op voor de visserij, nieuwe snelwegen en waterinfrastructuur. Maar het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) steekt er met kop en schouders bovenuit: tot 60 procent van de EU-financiering - in totaal 32,1 miljard euro per jaar - van het GLB wordt door lidstaten besteed aan activiteiten die grootschalige, niet-duurzame landbouw bevorderen.

De praktijken verwoesten leefgebieden, en boeren krijgen maar minimale steun voor de transitie naar duurzame en klimaatbestendige landbouw.

Kloof dichten

‘Elk jaar financiert ruim 30 miljard euro uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) activiteiten die de natuur schaden’, zegt Tycho Vandermaesen van WWF. ‘Dat indrukwekkende bedrag komt grofweg neer op de totale jaarlijkse uitgaven van nationale overheden zoals Kroatië en Luxemburg.’

De stroom van subsidies naar activiteiten die het milieu schaden staat in schril contrast met de noden die zijn geïdentificeerd in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2030. Er is naar schatting 48 miljard euro per jaar nodig om de biodiversiteit in de EU te beschermen, en momenteel is er zo’n 18 miljard dollar per jaar tekort.

‘Niet alleen geven regeringen miljarden euro’s aan belastinggeld uit aan milieuschade, ze ondermijnen ook de inspanningen van de EU om die te beschermen en te herstellen’, zegt Ester Asin van WWF. ‘De subsidies beter oriënteren zou gemakkelijk de financieringskloof kunnen dichten die nodig is om de Europese doelstellingen rond biodiversiteit te bereiken.’