Zimbabwaanse oppositie mag nog niet feestvieren

Nieuws

Zimbabwaanse oppositie mag nog niet feestvieren

Ephraim Nsingo

03 april 2008

Een belangrijke commentator in Zimbabwe waarschuwt voor een naïef optimisme nu blijkt dat de oppositie de meeste zetels in het lagerhuis heeft gewonnen. Intussen blijft het afwachten of president Mugabe zich aan een tweede stemronde waagt, het leger inschakelt of dat hij een akkoord onderhandelt om op een eervolle manier op pensioen te gaan.

“Het is verleidelijk voor de oppositie om nu eindeloos feest te vieren. Sommige mensen denken dat de hoge posten al binnen zijn. Dat zou echter een grote vergissing zijn”, zegt mensenrechtenactivist en advocaat Brian Kagoro. “We staan nu vlak voor een goede of juist voor een mislukte machtsoverdracht. De oppositie van de MDC moet zich nu verzoenend opstellen en met iedereen samenwerken, inclusief de mensen die hun tegenstanders waren. Alleen verder gaan kan zelfmoord betekenen.”
Er is nog steeds geen uitslag van de presidentsverkiezingen. In het parlement heeft de oppositie nu officieel een meerderheid gewonnen en dat is een primeur sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980.
De resultaten, gedurende drie dagen tergend langzaam voorgelezen door de Zimbabwaanse kiescommissie, laten zien dat de Movement for Democratic Change (MDC) van de voormalige vakbondsleider Morgan Tsvangirai 99 zetels heeft gewonnen. De regereningspartij ZANU-PF van president Mugabe komt uit op 97 zetels, een afsplitsing van de MDC op 10. In één district heeft een onafhankelijke kandidaat gewonnen en in drie districten is de verkiezing uitgesteld omdat de kandidaten zijn overleden.
Door de trage publicatie van de resultaten rees het vermoeden dat de uitslag werd vervalst om president Mugabe en zijn partij in het zadel te houden. “Als de kiescommissie daarmee doorgaat, hebben Zimbabwanen geen andere keus dan de uitslagen van de zwarte markt te halen”, zei Tendai Biti, algemeen secretaris van de MDC, met een verwijzing naar de zwarte markt voor goederen die iedereen door de crisis nu kent.
Zuiver kunnen de uitslagen niet worden, daarvoor was er tijdens de verkiezingen al te veel intimidatie, eenzijdige propaganda, gesjoemel met kiezerspassen en chantage met voedseltoevoer.
De voormalige minister van informatie Jonathan Moyo was de enige onafhankelijke kandidaat die een zetel won. “ZANU-PF is nu geschiedenis”, zei de man die tot 2005 alles deed om kritiek op Mugabe uit de media te houden. “De autoriteiten proberen nu hun verlies te managen, en dat zijn ze niet gewend. Ze moeten nu waardig hun verlies nemen, dat zou een bijzonder precedent scheppen.”
Speculaties
Op grond van peilingen claimt de MDC dat Tsvangirai 50,3 procent van de stemmen heeft gewonnen. Als de 50 procent niet gehaald is, moet er binnen drie weken een tweede ronde komen. Het onafhankelijke Zimbabwe Election Support Network schat de uitslag echter op 49,4 procent voor Tsvangirai tegen 42 procent voor Mugabe en 7 procent voor Simba Makoni, de voormalige minister van Financiën.
Over wat er nu gaat gebeuren horen Zimbabwanen enkel geruchten. Uit de commentaren van de pro-regeringskrant Herald zou blijken dat de regering een tweede ronde wil. Andere verslagen spreken van gesprekken tussen de MDC en de regering om een deal met Mugabe te sluiten. Hij zou dan aftreden, maar niet vervolgd worden voor schending van mensenrechten.
De “Crisis in Zimbabwe”-coalitie, een groep maatschappelijke organisaties, is bezorgd over geruchten dat de president de noodtoestand wil uitroepen. Er wordt ook gesproken van een militaire coup die is afgewend. Er wordt een verhoogd aantal troepen, patrouilles en voertuigcontroles waargenomen in de stedelijke centra.