Zoete maïs kan Europa zuur opbreken

Nieuws

Zoete maïs kan Europa zuur opbreken

Stefania Bianchi

18 mei 2004

De Europese Unie zal zich nog meer ongeliefd maken bij het publiek als ze de invoer van transgene zoete maïs goedkeurt, waarschuwen Friends of the Earth en Greenpeace. De Europese Commissie moet morgen (woensdag) een beslissing vellen over een aanvraag van de Zwitserse onderneming Syngenta om de maïssoort Bt-11 te mogen invoeren.

Bt-11-maïs zou het eerste transgene landbouwgewas zijn dat in de EU wordt toegelaten sinds de Unie in 1999 een de facto-moratorium op de import en het aanplanten van genetisch gewijzigde gewassen invoerde. Dat moest de wetenschap de tijd geven te onderzoeken of de technologie gevaren oplevert voor de volksgezondheid of de natuur. De Europese Commissie heeft er altijd op aangedrongen dat tijdelijke verbod zo snel mogelijk weer op te heffen. Vorig jaar diende de Amerikaanse regering klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie tegen de regeling. Vorige maand werd het moratorium vervangen door gedetailleerde voorschriften die moeten garanderen dat Europese consumenten altijd kunnen uitmaken of producten transgene bestanddelen bevatten. Ook die regels willen de VS voor de Wereldhandelsorganisatie brengen.

Volgens Friends of the Earth Europe (FoEE) zal de Commissie geconfronteerd worden met groeiende vijandigheid van het publiek als ze de omstreden maïssoort toelaat. De organisatie stelt dat genetisch gewijzigde landbouwproducten geen toekomst hebben in Europa: de tegenstand is groot en de vraag of de nieuwe techniek veilig is voor mens en natuur, is volgens FoEE nog altijd niet beantwoord.

Bt-11-maïs heeft in het lab extra genen van een bacterie meegekregen die de plant giftig maken voor sommige insecten. Tegelijk is de maïssoort bestand gemaakt tegen enkele onkruidbestrijders. De soort wordt momenteel in de VS gekweekt en verkocht. Syngenta wil Bt-11-maïs nu ook naar de EU exporteren. Voorlopig vraagt de onderneming enkel de toelating om de maïssoort in te voeren en niet om de omstreden plant ook in Europa te gaan verbouwen. In april raakte de aanvraag over de eerste horde, de Landbouwraad van de Europese Unie. Nu moet de Europese Commissie een definitief oordeel vellen.

Friends of the Eearth stelt dat er zo goed als geen markt is voor transgene voedingsmiddelen in Europa. Uit een recente peiling die de organisatie in opdracht gaf, blijkt dat zeven op tien Europeanen geen ‘Frankensteinvoedsel’ wil.

Volgens Eric Gall van Greenpeace is de kans kleine dat de nieuwe zoete maïs ooit in de Europese winkelrekken belandt zolang duidelijk wordt aangegeven dat het om transgene maïs gaat - consumenten willen niet behandeld worden als proefkonijnen. Maar Syngenta wil zijn maïs ook als veevoeder aanbieden. Greenpeace denkt dat de Europese Commissie het licht op groen zal zetten voor de invoer van Bt-11-maïs om de Amerikaanse regering en de Wereldhandelsorganisatie te paaien. Dat zou de kloof tussen de commissie en de burgers nog verbreden en het vertrouwen in de Europese instellingen ondermijnen, oordeelt Gall. Heeft de commissie dat er echt voor over om de Amerikaanse regering en een handvol multinationals tevreden te stellen? (PD/ADR)