Zuidoost-Azië wordt bepalende speler op het vlak van energie

Nieuws

Groene energietransitie moet sneller, zegt Internationaal Energieagentschap

Zuidoost-Azië wordt bepalende speler op het vlak van energie

In de komende jaren zal de enorme vraag naar energie in Zuidoost-Azië een bepalende rol spelen in de wereldwijde energiemarkt, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Maar om te vermijden dat ook de CO2-uitstoot door het dak gaat, moet de transitie naar groene energie veel sneller.

Het IEA voorspelt een enorme groei van de vraag in de regio. Zuidoost-Azië zou zelfs goed zijn voor een kwart van de wereldwijde groei - enkel India speelt een nog grotere rol. De vraag groeit zo snel dat de regio Europa al kan overtreffen tegen 2050.

Vooral de stroomproductie is daarvoor verantwoordelijk. De vraag naar elektriciteit in Zuidoost-Azië zal naar verwachting met 4% per jaar toenemen, mede door het toenemende gebruik van airconditioning door de klimaatverandering.

Wind en zon

Het agentschap schat dat groene energiebronnen als wind en zon, bio-energie en geothermie meer dan een derde van de groei zullen kunnen dekken tegen 2035. Dat is een flinke stap vooruit, maar niet genoeg om de uitstoot van de stroomproductie in de regio in toom te houden. Het rapport gaat dan ook uit van een groei met 35% tegen 2050.

‘De landen in de regio hebben een diverse mix van energiebronnen, waaronder zeer concurrerende hernieuwbare energiebronnen’, zegt IEA-directeur Fatih Birol. ‘Maar schone energietechnologieën breiden zich niet snel genoeg uit en de aanhoudende zware afhankelijkheid van fossiele brandstofimporten stelt landen bloot aan toekomstige risico’s.’

Versnelling

Er is dus een stevige push nodig om de gevolgen voor het klimaat te beperken, besluit het IEA. Zuidoost-Azië is goed voor 6% van de wereldeconomie, maar trekt maar 2% van de wereldwijde investeringen in schone energie aan. Om de klimaatdoelen te halen, is een vervijfvoudiging van die middelen nodig.

Er zijn ook flinke investeringen in de infrastructuur nodig, waaronder uitbreiding en modernisering van de elektriciteitsnetten om die geschikt te maken voor de variabele output van hernieuwbare energie.

Maar, zegt het IEA, de energietransitie heeft ook grote voordelen die worden nu al in heel Zuidoost-Azië gevoeld, met onder meer ruim 85.000 nieuwe banen sinds 2019.

Ook de wereldwijde transitie levert de regio flink wat op: Indonesië is met zijn enorme nikkelreserves een belangrijke producent van lithium-ionbatterijen. Vietnam, Thailand en Maleisië zijn dan weer de grootste fabrikanten van zonnepanelen na China.