'Grove schending van het recht op een eerlijk proces'
Zware celstraffen voor Egyptische activisten op ‘terreurproces’
IPS
08 maart 2023
Egypte heeft zondag veertien mensen tot zware gevangenisstraffen veroordeeld op beschuldiging van terrorisme, waaronder ook activisten. Volgens lokale en internationale mensenrechtenorganisaties is het proces niet eerlijk verlopen.
Betogers eisen eind 2022 in Londen de vrijlating van politieke gevangenen in Egypte.
© Alisdare Hickson/ Flickr (CC BY-SA 2.0)
De verdachten werden in 2018 gearresteerd tijdens een overheidscampagne waarbij, aldus mensenrechtenorganisaties, politieke tegenstanders geviseerd werden.
‘Het onrechtvaardige proces weerspiegelt de bestraffende en wraakzuchtige aanpak van de Egyptische regering ten opzichte van de mensenrechtenverdedigers van het land.’
Verschillende juristen die actief zijn bij mensenrechtenorganisaties hebben zondag celstraffen gekregen tussen de vijf en vijftien jaar. Een speciale rechtbank sprak de vonnissen uit, waardoor er geen mogelijkheid is tot beroep.
Twee mensenrechtenadvocaten, Ezzat Ghoniem en Mohamed Abu Horarira, werden elk vijftien jaar cel opgelegd. Het gerecht bevond hen schuldig aan het lidmaatschap en financiering van een terroristische organisatie.
In werkelijkheid zijn ze veroordeeld omdat ze relaties onderhouden met de islamistische beweging de Moslimbroederschap, verkondigt het Egyptisch Initiatief voor Persoonlijke Vrijheden (EIPR), een van de grootste mensenrechtenorganisaties van het land.
Geen eerlijk proces
De Moslimbroederschap van voormalig president Mohamed Morsi had de nationale verkiezingen gewonnen nadat dictator Hosni Mubarak verdreven was door de protesten van de Arabische Lente.
Morsi werd op zijn beurt gedwongen af te treden na massaprotesten tegen zijn eenjarig bewind. Egypte bestempelde de Moslimbroederschap vervolgens als een ‘terroristische organisatie’.
‘Het onrechtvaardige proces weerspiegelt de bestraffende en wraakzuchtige aanpak van de Egyptische regering ten opzichte van de mensenrechtenverdedigers van het land’, zegt EIPR in een reactie op de zaak.
Volgens de organisatie voldoet de speciale rechtbank niet aan de criteria om een eerlijk proces te kunnen voeren en heeft ze de reputatie om ‘vreedzame burgers, waaronder politici, mensenrechtenactivisten en journalisten, ten onrechte te veroordelen’.
Ook Amnesty International spreekt van een ‘grove schending van het recht op een eerlijk proces’. De beklaagden zijn, zo schrijft Amnesty, ‘onderworpen aan een litanie van mensenrechtenschendingen’.