Weinig vooruitgang in de Verenigde Staten, Canada en Brazilië
Zweden, Zwitserland en Finland schakelen het vlotst over op schone energie
IPS
15 mei 2020
Zweden, Zwitserland en Finland zijn het best voorbereid op een transitie naar schone energie, blijkt uit de Energy Transition Index (ETI) 2020. België staat op de achttiende plaats, Nederland is negende.
De ETI, een index van het Wereld Economisch Forum, kijkt naar de bereidheid van landen om schone energie te gebruiken, op basis van drie criteria: energiezekerheid- en toegankelijkheid, milieuvriendelijkheid en economische ontwikkeling en groei. De index analyseert in totaal 115 landen.
G20
De mate van verandering en het tijdschema om klimaatneutraal te worden, verschillen sterk per land. Voor alle landen samen zijn ze onvoldoende om de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs te halen, stelt de ETI.
Het is nog onduidelijk welke gevolgen de coronacrisis zal hebben voor de energietransitie.
Sinds het vorige rapport is in de top 10 weinig veranderd. Zweden, Zwitserland en Finland vormen de huidige top 3. Alle landen in de top 10 hebben met elkaar gemeen dat ze minder afhankelijk zijn van geïmporteerde energie, minder uitgeven aan subsidies voor energie en er een sterke politieke wil is om de energiesector te transformeren in overeenstemming met de internationale klimaatdoelen.
Van de grote economieën (de G20-landen) staan echter alleen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in de top 10, die voor de rest bestaat uit kleinere landen. Landen die veel energie verbruiken, zoals de Verenigde Staten, Canada en Brazilië, laten weinig of geen vooruitgang zien in de richting van een energietransitie.
COVID-19
Het is nog onduidelijk welke gevolgen de coronacrisis zal hebben voor de energietransitie. Als gevolg van lockdowns is de CO2-uitstoot tijdelijk verlaagd, maar het risico bestaat dat de pandemie de transitie zal vertragen.
‘De COVID-19-pandemie biedt een kans voor onorthodoxe interventie in de energiemarkt en wereldwijde samenwerking om herstel te bevorderen op een manier die de energietransitie versnelt’, zegt Roberto Bocca, hoofd Energie en Materialen bij het Wereld Economisch Forum.
‘Deze gigantische reset biedt de mogelijkheid een agressieve, toekomstgerichte strategie te lanceren, die leidt tot een divers, veilig en betrouwbaar energiesysteem. Uiteindelijk zal dat de toekomstige groei van de wereldeconomie ondersteunen, op een duurzame en evenwichtige manier.’