Minderhedenforum
“‘Beetje meer kleur in Vlaams Parlement ’
Het Minderhedenforum, de koepel van etnisch-culturele minderheden in Vlaanderen en Brussel, is verheugd dat het Vlaamse parlement na 7 juni een stuk kleuriger oogt dan ervoor. 5 van de 124 verkozenen hebben immers etnisch-culturele roots, een bonus van 3 volksvertegenwoordigers t.o.v. 2004.
Het halfrond is momenteel bijna halverwege om het aandeel etnisch-culturele minderheden in de bevolking (10 procent) te weerspiegelen. De inhaalbeweging van 7 juni is een stap voorwaarts om die 10 procent te bereiken.
Wel stelt het Minderhedenforum vast dat 4 van de 5 verkozenen tot dezelfde partij behoren: de sp.a is nagenoeg in haar eentje verantwoordelijk voor de etnisch-culturele diversiteit van het Vlaams parlement. Het is een logisch gevolg van het gebrek aan kleur op de kieslijsten van andere partijen, zoals het Minderhedenforum dat eerder al vaststelde.
Franstalig België
Zolang de kiezer nauwelijks op etnisch-culturele minderheden kàn stemmen, zal het halfrond namelijk niet meer kleur krijgen. In Franstalig België beseft men dit al: van de Franstalige verkozenen in het Brussels parlement heeft 1/3 etnisch-culturele roots, het Waals parlement haalt bijna 10 procent. Alleen bij de Europese verkozenen scoort het Franstalig landsdeel slechter.
Vooral de nood aan verkiesbare plaatsen op Nederlandstalige lijsten is hoog. Dat bewijzen de uitslagen voor het Europees en Brussels parlement. Zij scoorden opvallend beter qua kleur op de kieslijsten dan Vlaanderen (respectievelijk 9 en 9,5% tegenover 4%) , maar tellen na de stembusslag elk slechts 1 volksvertegenwoordiger uit een etnisch-culturele minderheid. Verhoudingsgewijs houden ze hiermee gelijke tred met het Vlaams Parlement.
Het Minderhedenforum hoopt dat het bemoedigende resultaat van deze verkiezingen geen eendagsvlieg is, maar een springplank naar nog meer kleur in het parlement. Het roept de partijen ook op om nu, bij de samenstelling van regeringen en kabinetten, van de gelegenheid gebruik te maken om meer kleur in de politiek te brengen.