Verschillende ondertekenaars
“‘België schendt kinderrechtenverdrag’
Een grote groep welzijnsorganisaties die zich bezig houdt met vluchtelingen en daklozen wordt al maandenlang geconfronteerd met vele families zonder wettig verblijf die op straat slapen. Zij trekken aan de alarmbel omdat de situatie onhoudbaar dreigt te worden. De ondertekenaars eisen dat het kinderrechtenverdrag wordt gerespecteerd om te vermijden dat er nog een dag kinderen op straat moeten slapen.
Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers heeft de verplichting om dergelijke families met kinderen op te vangen in haar structuur. Desondanks geeft men veelal de voorrang aan asielzoekers met een lopende procedure. Nochtans werd België al in 2004 op de vingers getikt omdat ons land het kinderrechtenverdrag niet respecteerde.
Dat verdrag bepaalt dat minderjarige kinderen recht hebben op onderdak en onderwijs ongeacht hun verblijfsstatuut. Door de opvangcrisis die eind vorig jaar weer de kop opstak werd deze groep het eerste slachtoffer. De facto staat nu een niet onbelangrijk aantal kinderen op straat, wat een negatieve invloed heeft op hun gezondheid en schoolgang.
Eerder deze week heeft Fedasil zelf al aangegeven dat de opvangcapaciteit al haar grenzen heeft bereikt. Zij stuurt nu mensen door naar het OCMW om financiële steun te ontvangen en zo zelf huisvesting te zoeken. De opvangcrisis kent verschillende oorzaken, waaronder het uitblijven van een omzendbrief met duidelijke regularisatiecriteria en de vertraagde doorstroming van erkende asielzoekers.
Gezinnen worden door OCMW’s vanuit heel België naar Brussel gestuurd om opvang aan te vragen. Na een hele dag vruchteloos wachten op opvang worden ze doorgestuurd met de boodschap dat ze de volgende dag of week terug kunnen komen. Zo blijven veel mensen soms maanden in Brussel rondhangen wat schrijnende situaties met zich meebrengt. Vorige week nog werd een moeder met een baby van 11 maanden van de straat geplukt en afgeleverd bij de nachtopvang voor daklozen.
Door de weigering van de federale opvangstructuren om opvang te verlenen neemt ook de druk op andere opvangcentra en de nachtopvang voor daklozen toe. In de grote steden is de opvang bijna volledig dichtgeslibd, dagelijks worden ook daar gezinnen met kinderen de straat opgezet. Deze opvanginitiatieven zijn ook vaak niet op dit type van opvang voorzien.
Daklozencentra zijn nu eenmaal geen ideale omgeving voor kinderen en door de onzekere huisvestingssituatie zijn er tientallen kinderen die niet meer op regelmatige basis naar school kunnen gaan.
Ondertekenaars: Kinderrechtencommissariaat, Link=Brussel vzw (Meeting), Home Ariane/Centre de Coordination et accueil d’urgence, L’AMA ASBL, BICO – Federatie, Beweging Kinderen Zonder Papieren, Huize Triest, De8, Bond Zonder Naam, Passage/CAW Metropool, CAW De Mare, CAW De Terp, De Loodsen vzw, Algemeen Onthaal/CAW Metropool