Bogdan Vanden Berghe
“‘De Giro fietst niet echt door een rustgevend landschap’
Bogdan Vanden Berghe overweegt een halve dag verlof te nemen en te supporteren voor de eerste Belg in vele jaren die de roze trui kan grijpen in de Giro. Die vertrekt dit jaar in West-Jeruzalem. Zullen de helikopters die de wedstrijd volgen ook even Palestijns gebied in beeld brengen?
Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)
Vandaag overweeg ik een halve dag verlof te nemen en te supporteren voor de eerste Belg in vele jaren die de roze trui kan grijpen in de Giro. Al was het maar omdat ik de kandidaat in kwestie – Victor Campenaerts – vele jaren volg via wielerploeg Mombasa. Mombasa, niet alleen een stad in Kenia, maar ook de naam van het gelijknamige café in Borgerhout, waar de koers morgen wordt uitgezonden voor de supporters.
Ik ben benieuwd hoe de uitzending zal verlopen. Zouden we naar analogie met de Tour de France tussendoor ook prachtige landschappen te zien krijgen uit de Giro?
Ik ben ervan overtuigd dat het één lange promospot wordt voor Israël. De propagandastrijd om de naam van de startplaats werd al vlotjes gewonnen. In werkelijkheid start de Giro in West-Jeruzalem, maar je zal overal horen dat de proloog gereden wordt in Jeruzalem. Alsof de door Trump besliste verhuis van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem binnen enkele dagen al betekent dat er geen Oost-Jeruzalem meer is.
Zullen de helikopters die de wedstrijd volgen ook even Palestijns gebied in beeld brengen? De tweede rit, die eindigt in Tel-Aviv, biedt daartoe alleszins een uitgelezen moment.
Zullen de helikopters die de wedstrijd volgen ook even Palestijns gebied in beeld brengen? De tweede rit, die eindigt in Tel-Aviv, biedt daartoe alleszins een uitgelezen moment. Tel Aviv ligt namelijk op een boogscheut van Gaza. Reeds 6 vrijdagen op rij wordt daar betoogd voor het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en wegens de onhoudbare humanitaire situatie in het gebied. Twee miljoen Palestijnen leven er in wat de “grootste openluchtgevangenis ter wereld” wordt genoemd. Vreedzame demonstranten lijken vogelvrij verklaard: tot nog toe doodde het Israëlische leger al 39 Palestijnen, terwijl duizenden gewond raakten. De VN-gezant voor Palestina eiste vorige week dat Israël ‘stopt met op kinderen te schieten’. Nieuw onderzoek toont aan dat 2/3 van diezelfde kinderen te kampen heeft met posttraumatische stress en nachtmerries door het al jaren durende Israëlische legergeweld.
Om maar te zeggen: het peloton fietst niet echt door een rustgevend landschap. Het lijkt erop dat de Israëlische regering de aandacht zoveel mogelijk van deze zaken wil afleiden. Dat hoeft niet te verwonderen. De afgelopen maanden werden duizenden nieuwe nederzettingen bijgebouwd ten koste van de Palestijnen. Het aantal uitzettingen en het vernietigen van Palestijnse huizen nam recordproporties aan. Honderden Palestijnen worden zonder proces vastgezet, waterbronnen en landbouwgrond geconfisqueerd.
Het is een onhoudbare situatie die geen enkel volk verdient, al dragen de recente domme en onaanvaardbare anti-Joodse uitspraken van de Palestijnse president Abbas niet bij tot een oplossing.
Deze Giro zou daarom een wake-up call kunnen zijn om de Israëlische politici erop te wijzen dat de bezetting geen verworven recht is. Waarop wacht de EU om de situatie opnieuw op de agenda te plaatsen en concrete actie te ondernemen tegen schendingen van het internationaal recht? Te beginnen met het droogleggen van Europese geld- en handelsstromen naar illegale Israëlische nederzettingen en het doorbreken van de illegale blokkade van Gaza.
Bogdan Vanden Berghe is directeur van 11.11.11. Dit artikel verscheen ook in de De standaard