Jordy De Dobbeleer
Waarom Forza Ninove vier op tien stemmen binnenhaalde
“‘De malaise van Ninove en de Denderstreek’
Forza Ninove. 40 procent. Vooroorlogse score. Jordy De Dobbeleer, OCMW-raadslid voor sp.a-Groen in Ninove en kandidaat voor de lokale lijst Samen is niet echt verrast. De politicoloog werpt zijn licht op de verkiezingsuitslag in zijn streek.
Ninove Stationsplein
julienghien1 CC BY 2.0
Forza Ninove. 40 procent. Vooroorlogse score. Ik schreef the day after op mijn Facebook-pagina niet verrast te zijn door de winst van Forza tijdens de Ninoofse gemeenteraadsverkiezingen. Natuurlijk had ik geen 4 op 10 kiezers verwacht. Maar winst, ja, zelfs boven de 30 procent, daar hield ik rekening mee.
Zij, de withemden met uitgesproken logo op borst en rug, waren ook zegezeker. Je voelde het. Met Samen, de progressieve beweging van CD&V, sp.a, Groen en onafhankelijken, voerden we een positieve, inhoudelijk campagne. Een campagne zoals de stadslijst van Bart Somers in Mechelen.
Eenmanspartij
De analyse van het verlies van onze Samen-ploeg (3 zetels verlies), het status quo van Open VLD en het verlies van N-VA (eveneens 3 zetels) zal iedereen zelf wel maken. Maar ik doe alvast een aanzet. Gevoelsmatig -enkel politicologisch onderzoek kan dit bevestigen- ga ik ervan uit dat er een pak stemmen, en dus zetels, verschoven zijn van centrumlinks (Samen) naar centrumrechts (Open VLD).
Die laatste verloren er zelf aan Forza, die tegelijkertijd de lokale N-VA leegzoog. Die laatste was een pak zwakker voor de verkiezingsdag gekomen door interne strubbelingen. Dat traditionele kiezers (sp.a-CD&V) het project van Samen (nog) niet konden smaken, is een deel van mijn persoonlijke partij-analyse.
‘Het gebrek aan daadkracht van de vorige meerderheid speelt een belangrijke rol in de winst van Forza, net als de beperkte thema’s van de huidige burgemeester’
Hoe verklaren we dan die enorme zetelwinst? De figuur van Guy D’haeseleer is hierin cruciaal, want Forza is eigenlijk een eenmanspartij. Zijn heldere communicatiestrategie, zijn groot budget, zijn vlot dienstbetoon, hij is immers zeer aanspreekbaar, zijn parlementair aanzien, zijn profilering op bovenlokale thema’s.
Maar ook het gebrek aan daadkracht van de vorige meerderheid speelt een belangrijke rol (plannen is een ding, uitvoeren iets anders), de burgemeester die zich uitdrukkelijk profileert op zijn thema’s, bijvoorbeeld veiligheid; de overmatige aandacht van de media op het curiosum van Ninove -5 pagina’s in De Morgen in volle zomer (jawel!), de marginale driehoek, het zure Denderwater? Veel opinies heb ik zien passeren. Mag ik een bijkomende en vrij structurele reden opwerpen?
Multiculturele samenleving
Ninove ligt tussen Geraardsbergen en Aalst, in het Denderbekken. Met onder andere ook Denderleeuw en Liedekerke. De laatste jaren zijn in het Denderbekken heel wat onbestuurbaarheden (Denderleeuw, Haaltert en andere) geweest, en als je scores van N-VA, Vlaams Belang en lokale zeer rechtse partijen zou gaan optellen, kom je aan andere getallen, maar vaak ook een meerderheid (Denderleeuw: 26,2 procent Vlaams Belang, 12,9 procent N-VA, 8 procent DVD+ERNA; Aalst: 17,3 procent Vlaams Belang, 33,2 procent N-VA )
Natuurlijk valt de 40 procent van een van beide partijen in Ninove extra op. Maar de voedingsbodem is dezelfde. Ik schreef het maandag ook op mijn Facebookpagina: dit kan overal gebeuren. Maar misschien net wat meer in de Denderstreek.
De streek ligt op een vrij vlotte boogscheut van Brussel (25 km, prima bereikbaar met trein en bus). Waardoor Brussel de laatste jaren uitdrukkelijk aan de voordeur komt kloppen. De verkleuring is een feit en een realiteit. Op enkele jaren tijd versnelde het aantal inwoners van buitenlandse origine in Ninove (op 10 jaar tijd van 2,2 procent naar 4,8 procent).
Niet ontzettend opvallend in de regio, maar de omliggende gemeenten in het Pajottenland vallen dan weer wel op in lage cijfers. Ninove krijgt daardoor te maken met een recente instroom van inwoners met een donkere huidskleur uit het Brusselse. Vele Ninovieters werken in Brussel: ze gaan met de trein, stappen over in Denderleeuw en zien daar veel meer inwoners van vreemde origine dan vroeger.
Verfransing en vervreemding, thema’s waar Forza mee uitpakt. En waarbij ze de niet-Europese inwoner consequent voorstelt als een gevaar: als profiteurs, criminelen en een bedreiging voor Ninove. Guy gaat “het” tegen houden. Een muur bouwen rond Ninove staat vooralsnog niet in zijn programma.
Zoals 15 tot 25 jaar geleden in Antwerpen, Mechelen… zonder budget in het vooruitzicht
Geen grote projecten
De Denderstreek wordt geconfronteerd met een situatie waar grootsteden in de rand van Brussel twee decennia geleden mee te maken kreeg, namelijk bijzonder hoge scores voor xenofobe en/of extreme partijen. Ik kreeg op verkiezingsavond een berichtje met een artikel van 15 jaar geleden over Mechelen en zijn zwarte zondag (31 procent Vlaams Blok): ‘Volhouden, Denderstreek.’
Daar zit iets in. Iedereen ziet de opmerkelijke opgang van Mechelen. Doorgedreven stadsvernieuwing. Jonge gezinnen worden aangetrokken. Het is er gezellig wonen, winkelen… Multicultureel ook. Alleen moet dringend de hogere overheid met budget over de brug komen en daar knelt het schoentje.
‘De afgelopen zes jaar geen enkel groot project voor wegen en verkeer gerealiseerd in Ninove. De mensen klagen en terecht’
Er is nood aan budget voor investeringen in Wegen en Verkeer (AWV), de Lijn, de NMBS, in cruciaal samenlevingsopbouwwerk (niet enkel fysieke investeringen dus). Zo werd de afgelopen zes jaar door AWV geen enkel groot project in Ninove gerealiseerd. Het dossier van de Hallebaan, de Via Roma van Meerbeke, ligt al jaren klaar voor heraanleg. Het fietspad naast de aankomststrook van de Omloop Het Nieuwsblad is rotslecht. De mensen klagen terecht. Het slechtste fietspad van Vlaanderen, de hoek om naar Brussel blijft ook 5,5 jaar na datum ongewijzigd. De stilstand is onwaarschijnlijk en dompelt de stad en ruimer de regio in een malaise.
Een ander voorbeeld is het stationsplein van Ninove, met het aanzien van het voormalige Oostblok, wacht al jaren op een heraanleg. Of de oudste oncomfortabelste stinkende dieselbussen van het hele land, die van Brussel naar Ninove rijden (den ‘128’ voor de kenners).
Ik ga niet beweren dat je met enkele infrastructuurswerken Forza klein krijgt maar het absoluut gebrek eraan is een voedingsgrond, samen met verschillende hogere persoonlijke en tijdelijke redenen.
Structurele onderfinanciering door het gemeentenfonds
En dan kom ik bij de structurele onderfinanciering van de Denderstreek via het gemeentenfonds. Het was een zijdelings dossier uit de vorige coalitie. Steden als Ninove en Geraardsbergen stapten naar het Grondwettelijk Hof voor gelijkberechtiging omdat verschillende andere steden en gemeenten zonder geldige reden meer budget krijgen. Oudenaarde, bijvoorbeeld, krijgt als kleinere stad met minder uitdagingen op vlak van diversiteit en armoede, bijna 2,5 miljoen euro per jaar meer middelen.
Het Grondwettelijk Hof vond de vraag voor gelijkberechtiging bij arrest van 4 oktober 2018 ongegrond maar waarschuwde wel de Vlaamse regering om met actuele en objectieve cijfers aan de slag te gaan. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat middelen van het gemeentefonds nogal vlot naar het achterland van de zetelende parlementsleden van de meerderheid gaan. En hoeveel parlementsleden heeft Ninove? Juist 1. Hij heet Guy D’haeseleer, die kreeg al eens 0/10 op zijn parlementair rapport en zit meer op café in Ninove dan in Brussel.
Never waste a good crisis
Laten we deze heikele situatie aangrijpen om meer middelen naar de Denderstreek te krijgen. De komende jaren moet een fors investeringsbeleid gevoerd worden, in stadsvernieuwing maar ook in samenlevingsopbouw. Enkel met een krachtdadig eerlijk bestuur dat resultaten levert, kunnen we deze tendens keren. Dit is geen verhaal van Ninove maar van de Denderstreek. De etterbuil is hier misschien gebarsten, maar de builen staan strak in Aalst, Denderleeuw en elders.
Jordy De Dobbeleer is licentiaat Politieke Wetenschappen en OCMW-raadslid voor sp.a-Groen in Ninove en kandidaat voor de lokale lijst Samen, op 11 stemmen van een achtste zetel, net niet-verkozen.