“‘Goede verstandhouding tussen de grootmachten’
Het is op dit ogenblik erg moeilijk om beslissingen over Defensie te nemen omdat binnen de EU en de NAVO de noodzakelijke visie ontbreekt.
Wat garandeert dat met de missie tegen IS in het Syrisch-Iraakse wespennest naar analogie met Afghanistan en Libië niet weer fouten worden gemaakt? Wat is nu eigenlijk het plan omtrent Irak en Syrië? Gewoon IS bombarderen? Praten met Rusland en Iran, naast een rist andere belangrijke spelers (zelfs China wil meepraten over Irak)? Of een nieuw rebellenlegertje opleiden dat vanuit Turkije Assad moet gaan afzetten (lijkt me waanzinnig)?
Komt het in de voorzienbare toekomst nog goed met Rusland, of moet defensie ook daarop zijn afgestemd?
De buitenlandse politiek van de westerse bondgenoten krijgt geen greep op de dingen en laat ze soms zelf uit de hand lopen. Er is geen globale strategische visie over hoe we de wereld veiliger kunnen maken. Toch staat België voor ingrijpende beslissingen. Dat is lastig.
Met een stevige visie en liefst stevig VN-mandaat blijven voor mij militaire missies buiten verdragsgebied mogelijk. Wanneer het gevaarlijk wordt, zal ons leger operationeel soms liever via de NAVO werken dan via VN en dat vind ik niet a priori een probleem. Leren uit de fouten is natuurlijk altijd nodig.
Europese defensiesamenwerking, ja, maar een Europees leger? De EU moet vooral inzetten op een wereld met een goede verstandhouding tussen de grootmachten en meer stabiliteit & conflictpreventie.