Groenhart en Vereniging voor bos in Vlaanderen
“‘Illegale houthandel eist levens: kleeft er bloed aan je hardhout?’
In Brazilië werd afgelopen week de zesde milieuactivist in één maand tijd vermoord door illegale houtkappers. Obede Loyla Souza, vader van drie kinderen, werd koelbloedig doodgeschoten in de staat Pará.
De voorbije twee decennia kwamen meer dan duizend verdedigers van het Amazonewoud en de rechten van de landloze boeren en inheemse bevolking om. Hoewel de ontbossing in Brazilië de laatste jaren afneemt, blijven illegale houthandelaars een plaag in het Amazonegebied en ze gaan over lijken om hun illegale, winstgevende handel te beschermen.
Groenhart vzw en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen stellen vast dat ontbossing naast het verdwijnen van een schat aan planten en dieren en de ontwrichting van ons klimaat nu ook mensenlevens eist.
Omdat in het Westen zodanig veel hout gebruikt wordt, ruiken illegale houtkappers grof geld en schrikken ze voor niets terug. Controle is zeer moeilijk, tot op heden niet waterdicht en de druk op het bos om plaats te maken voor landbouw blijft groot. De illegale houthandelaars profiteren van politieke instabiliteit en moeilijke traceerbaarheid in weinig bevolkte gebieden. Zo is het gangbaar om bij reeds getraceerde, legale ladingen een illegale lading stammen te voegen en te exporteren.
Absoluut geen ver-van-mij-bed-problematiek: in de Europese Unie is 20% van het geïmporteerd tropisch hout illegaal en ook in België wordt heel wat illegaal hout uit het Amazonegebied gebruikt. Onder andere de houtsoorten Garapa, Pau Amarelo, Ipé, Itauba, Jatoba en Tatajuba worden in grote getale in België ingevoerd en zijn vaak illegaal.
De Vlaamse overheid wil de strijd tegen de illegale houthandel aangaan. Begin dit jaar keurde ze een ontwerpdecreet over de handel in tropisch hout uit legaal en duurzaam beheerde bossen definitief goed. Een mooi signaal en een stap in de goede richting. Het komt er nu echter op aan doeltreffend de illegale houthandel terug te dringen.
Een aantal organisaties in Vlaanderen, zoals Groenhart vzw, tevens beheerder van het Vlaams Fonds voor Tropisch bos, en VBV ondersteunen projecten in Zuid-Amerika die een duurzamer bosbeheer nastreven ten gunste van de lokale inheemse bevolking. Ontwikkeling en voortbestaan van bossen sluiten elkaar helemaal niet uit.
Hout is en blijft een duurzame en milieuvriendelijke hulpbron die, indien correct geoogst en met aandacht voor de lokale bevolking, absoluut de voorkeur verdient. Als consument kan je hierop letten: vraag bij de aankoop van nieuwe tuinmeubelen, schrijnwerk of parket naar hout met een duurzaam label. Zo pleit je voor een duurzaam beleid inzake tropisch hardhout. Het blijft echter vaak een moeilijke opdracht om de herkomst van hout te bepalen. Let er alleszinsop dat er aan je nieuwe meubels geen bloedgeurtje hangt.