Ifeanyi Nsofor (Nigeria Health Watch)
West-Afrikaans land heeft zelf veel geleerd uit ebolacrisis
“‘Lessen uit Nigeria om met corona om te gaan’
De meeste landen maatregelen namen pas laat maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Maar zo ging het niet in Nigeria. Dat West-Afrikaanse land was erg goed voorbereid en heeft vandaag nog maar 22 bevestigde besmettingen, op 190 miljoen inwoners. Laat de wereld hier lessen uit leren, pleit Ifeanyi Nsofor, directeur van de ngo Nigeria Health Watch.
Curt Carnemark / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
De meeste maatregelen tegen het nieuwe coronavirus kwamen er nadat landen het aantal besmettingen zagen stijgen. Nigeria was van bij het begin van de crisis erg goed voorbereid en heeft vandaag nog maar 22 bevestigde besmettingen, op 190 miljoen inwoners. Laat de wereld hier lessen uit leren, pleit arts Ifeanyi Nsofor, directeur van Nigeria Health Watch.
Nigeria heeft een verleden met een dodelijke infectieziekte: ebola. De uitbraak van dat virus in 2014 heeft de capaciteit om snel te reageren op een gezondheidscrisis versterkt. Bijgevolg zijn er lessen die andere landen kunnen leren van de huidige reactie van Nigeria op corona, gecoördineerd door het Nigeria Centre for Disease Control (NCDC).
Gezondheidshubs
Ten eerste zouden landen hun antwoord op een epidemie moeten voorbereiden nog voor de uitbraak een feit is. De directeur-generaal van het NCDC, Chikwe Ihekweazu, stelt dat gezondheidssystemen opgebouwd moeten worden in ‘vredestijd’, zodat ze snel kunnen geactiveerd worden bij een uitbraak. Sinds 2017 raadt het NCDC lokale overheden in het land ook aan Public Health Emergency Operations Centres (PHEOC’s) op te zetten.
In Nigeria hebben 23 staten (de bestuurlijke indeling van Nigeria, nvdr) al PHEOC’s opgezet. Deze publieke gezondheidscentra zijn intelligente hubs van waaruit eenduidige communicatie vertrekt en de middelen efficiënt worden beheerd, op het moment van een gezondheidscrisis.
Open communicatie
Ten tweede, wees open en eerlijk over de verspreiding van de ziekte en het aantal patiënten. Het eerste geregistreerde geval van corona in Nigeria werd gerapporteerd binnen 48 uur na aankomst van de besmette Italiaan in het land. Getrainde gezondheidswerkers schoten in actie om al zijn contacten te testen. De federale minister van Volksgezondheid, het NCDC en de staatscommissaris van Volksgezondheid in Lagos hebben geen tijd verspild bij het informeren van de bevolking.
Investeer in tests en laboratoria
Ze hebben wel in continue updates voorzien via de website van de NCDC, bedoeld voor alle Nigerianen en de internationale gemeenschap. Andere informatie die beschikbaar is op deze site zijn video’s over risicovermindering en samenvattingen van het wereldwijde coronavirus-situatierapport.
Diagnoses, diagnoses
Ten derde, investeer in tests en laboratoria. Slechts enkele weken nadat de uitbraak was begonnen, heeft de NCDC, met steun van partners, vier van zijn referentielaboratoria geüpgraded om coronadiagnoses te doen. Dit leidde tot de snelle diagnose van de Italiaan. Deze referentielaboratoria zijn strategisch verspreid over het hele land, zodat vertragingen door het vervoer van stalen worden gereduceerd tot een minimum.
Vier, de hoogst mogelijke politieke wil is een noodzaak om goed voorbereid te zijn op een epidemie of een pandemie. In 2018, na acht jaar van werken zonder overheidssteun, werd de NCDC officieel goedgekeurd door president Buhari en bij wet ondersteund.
Geloofwaardig
Dit heeft ertoe geleid dat het NCDC geloofwaardigheid kreeg als nationaal gezondheidscentrum, en een mandaat om het nodige te doen om voorbereid te zijn op volgende uitbraken van infectieziekten en andere gezondheidscrises.
Andere landen moeten het wiel niet heruitvinden om deze crisis het hoofd te bieden
President Buhari keurde een wet goed die het NCDC recht geeft op 2,5 procent van het Basic Health Care Provision Fund – een fonds om de eerstelijnsgezondheidszorg in Nigeria te verbeteren. Deze steun was ongezien in de geschiedenis van de veiligheid en gezondheid in Nigeria.
Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben in 2018 het budget voor hun Centra voor Ziektepreventie met 20 procent verlaagd.
Virussen kennen geen grenzen
Ten slotte, let goed op wat er gaande is in andere landen. Infectieziekten kennen geen grenzen. Of zoals Chikwe Ihekweazu, de directeur-generaal van het NCDC, het zei: ‘Dat elk land alleen binnen de eigen grenzen probeert te kijken, is totaal verbijsterend, en een verspilling van ieders tijd.’
Nigeria is momenteel erg begaan met een uitbraak van Lassakoorts, dus de uitdagingen zullen ook op ons blijven afkomen en we zullen ons moeten blijven voorbereiden om snel te reageren.
Maar de oproep van Chikwe Ihekweazu om de coronacrisis over de grenzen heen te bestrijden, is heel belangrijk. Wat de globale gezondheid van de mens betreft, is de wereld maar zo goed voorbereid als zijn zwakste schakel. Andere landen moeten dus het wiel niet heruitvinden om deze crisis het hoofd te bieden. Nigeria slaagt erin om het coronavirus de baas te zijn en is bereid om geleerde lessen te delen.