NAVO-top 2018: Make Nukes Great Again?

Opinie

Ook Belgische regering doof voor eigen bevolking

NAVO-top 2018: Make Nukes Great Again?

NAVO-top 2018: Make Nukes Great Again?
NAVO-top 2018: Make Nukes Great Again?

Op de NAVO-top in Brussel verklaarde de organisatie opnieuw haar grote liefde voor kernwapens ook al gaat dat in tegen de wil van de bevolking van de landen waar kernwapens worden opgeslagen. Het is hoog tijd dat ook de Belgische regering begint te luisteren naar de eigen burgers, schrijft Willem Staes van Pax Christi.

© NATO

Persconferentie van de Amerikaanse president Trump tijdens de NAVO-top in Brussel

© NATO​

Afgelopen week verzamelden NAVO-lidstaten in Brussel voor een NAVO-top. NAVO-lidstaten hielden op voorhand de adem in: wat doet Trump? Welke tweets verstuurt hij? En slagen NAVO-leiders er in om een gezamenlijke slotverklaring te publiceren of gooit Trump roet in het eten?

Die slotverklaring kwam er uiteindelijk. NAVO-lidstaten beloofden opnieuw 2 % van hun BBP uit te geven aan Defensie (weet iemand eigenlijk waar die 2%-norm op gebaseerd is?) en keurden het zogenaamde “4x30” programma goed.

Make Nukes Great Again

De NAVO onderlijnde ook opnieuw dat het een nucleaire alliantie is en zal blijven. NAVO verzamelde, NAVO communiceerde, en NAVO verklaarde opnieuw haar grote liefde aan kernwapens.

NAVO-lidstaten verklaarden expliciet dat ze weigeren het historische VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

De geest van George Orwell was nooit ver weg: de NAVO claimt dat de eigen nucleaire moderniseringsprogramma’s noodzakelijk zijn voor stabiliteit, maar dat de moderniseringsprogramma’s van niet-NAVO landen ervoor zorgen dat de mondiale stabiliteit ondermijnd wordt.

De NAVO-verklaring was verder erg duidelijk dat Amerikaanse kernwapens in België, Nederland, Duitsland en Italië niet verwijderd worden, en dat deze vier landen gevechtsvliegtuigen moéten kopen die deze massavernietigingswapens kunnen inzetten. NAVO-lidstaten verklaarden daarnaast expliciet dat ze weigeren het historische VN-kernwapenverbod, dat in juli 2017 door 122 VN-lidstaten werd aangenomen, te ondertekenen.

NAVO vs bevolking

De NAVO gaat daarmee lijnrecht in tegen wat de Belgische, Nederlandse, Duitse en Italiaanse bevolking wil. Dat bleek opnieuw uit een survey die we begin juli 2018, samen met Nobelprijswinnaar voor de Vrede ICAN, publiceerden. Een ruime meerderheid van de ondervraagde Belgen, Nederlanders, Duitsers en Italianen wil geen Amerikaanse kernwapens op het grondgebied, wil een ondertekening van het VN-kernwapenverbod en spreekt zich uit tegen nucleaire gevechtsvliegtuigen.

57 % van de Belgische burgers wil de Amerikaanse kernwapens weg uit Kleine Brogel, tegenover 21 % die wil dat ze blijven.

Ook in België spreken de cijfers voor zich. 57 % van de Belgische burgers wil de Amerikaanse kernwapens weg uit Kleine Brogel, tegenover 21 % die wil dat ze blijven. 66 % wil dat de federale regering het nieuwe VN-kernwapenverbod ondertekent, tegenover 14 % die dit niet wenst.

Duidelijke cijfers, maar NAVO-leiders blijven er Oost-Indisch doof voor. Militaire en diplomatieke experts zijn het er nochtans over eens dat de Amerikaanse kernwapens in Europa geen enkel militair nut hebben, terwijl ze handenvol geld kosten en het risico verhogen op nucleaire incidenten, blunders of terroristische incidenten.

De federale regering weigert echter tot vandaag het VN-verbodsverdrag te ondertekenen en België kernwapenvrij te maken. Ze stelt dat het kernwapenverbod onverenigbaar is met NAVO-lidmaatschap, hoewel recent onderzoek van Harvard University aantoont dat ook NAVO-lidstaten het verbodsverdrag kunnen ondertekenen zonder de Alliantie te hoeven verlaten.

Back to sender

In april 2015 namen zowel het federaal als Vlaams parlement bovendien een resolutie aan die de regering vroeg de Amerikaanse kernwapens weg te halen uit Kleine Brogel. Die resolutie blijft tot vandaag dode letter.

Als zowel het parlement en de bevolking een kernwapenvrij België wil, waarop wacht de federale regering nog? Waarom ijvert ze binnen NAVO niet voor een afbouw van de nucleaire doctrine? Waarom maakt ze niet duidelijk aan de Amerikanen dat gemoderniseerde kernwapens in de VS mogen blijven? En waarom wil ze gevechtsvliegtuigen kopen die massavernietigingswapens kunnen inzetten?

Eén ding is zeker: de Belgische nucleaire spreidstand is onhoudbaar. De kloof tussen wat de Belgische burger wil en wat de Belgische regering doet, wordt elke dag weer wat groter. Het is hoog tijd dat de regering begint te luisteren naar haar eigen burgers. En dus dringend tijd om de Amerikaanse kernwapens back to sender te sturen.