“‘Zo kan je via Luxemburg miljoenen euro’s belastingen besparen’
Tientallen Belgische bedrijven zijn erin geslaagd om via Luxemburgse constructies hun belastingsbijdrage in België flink naar beneden te halen. Pluim-de-fiscus-in-vijf-stappen:
1. Richt een dochterbedrijf op in Luxemburg
Stel een oprichtingsakte voor je dochterbedrijf op bij een Luxemburgse notaris. Neem een paar Luxemburgers op in je raad van bestuur en zorg dat de bestuurders je business inhoudelijk kennen. Registreer je bedrijf bij de Luxemburgse overheid. Ga op zoek naar een appartementje in het Groothertogdom of huur een ruimte-met-brievenbus bij een van de vele gespecialiseerde Luxemburgse dienstenbedrijven. Maak je geen zorgen over de rekrutering van lokale werknemers. Je mag het dagelijkse management gerust aan derden uitbesteden.
2. Richt ook elders een paar dochterbedrijven op
Richt nog een paar extra dochterbedrijven op, liefst in verschillende landen die ook gunstige belastingregimes hebben. Gibraltar, Cyprus, Hongkong, de Britse Maagdeneilanden, Curaçao, Ierland, kies maar uit. Neveneffect: zo’n ingewikkelde internationale belastingconstructie is voor de Belgische fiscus moeilijk te ontwarren.
Ook in die landen huur je een postbus en een handvol lokale bestuurders in. Laat het geld maar goed rondstromen doorheen al die bedrijven. Met het ene bedrijf koop je je in bij het andere. Of leen wat geld uit aan elkaar. En laat de dividenden toekomen op plaatsen waar ze niet belast worden.
3. Neem een belastingadviseur onder de arm
Maak een afspraak met een Luxemburgse belastingadviseur – bij voorkeur een filiaal van een grote internationale firma. De vergoeding die de adviseur vraagt voor zijn diensten, verdien je later ruimschoots terug. Hij zal uitzoeken welke artikel uit de Luxemburgse wetgeving over inkomstenbelasting voor jouw dochterbedrijven interessant kan zijn. Misschien kan je wel een merk onderbrengen in Luxemburg, zodat 80 procent van de inkomende royalties worden vrijgesteld van belastingen? Of misschien kan je je bijzondere kennis over een industrie wel laten gelden als zogenaamd immaterieel actief – dan is in sommige gevallen tot 90 procent van je inkomsten belastingvrij. Nog een andere manier zijn hybride leningen binnen je groep: de intresten kun je in Luxemburg aftrekken en tegelijkertijd in een ander land als dividenden laten toekomen.
4. Sluit een deal met de Luxemburgse overheid
Vraag aan je belastingadviseur om een gunstig belastingsvoorstel te bespreken en vervolgens door te sturen naar het Bureau d’Impositions Sociétés 6, de Luxemburgse belastingadministratie. Met wat geluk keuren zij het voorstel diezelfde dag nog goed. Vanaf dan is de buit binnen. Wees niet bang voor pottenkijkers: niemand zal ooit weten dat jij een ruling hebt afgesloten met Luxemburg. Euh… tenzij de geheimen op een dag uitlekken natuurlijk.
5. Vertel de Belgische fiscus dat je al in Luxemburg belastingen hebt betaald
Betaal op het einde van het jaar netjes de verschuldigde belastingen in Luxemburg. Maak je geen zorgen over het officiële belastingstarief van 28,59%. De kans is groot dat je bedrijfsinkomsten hooguit met een handvol procenten afgeroomd worden.
Dankzij het dubbele belastingverdrag tussen België en Luxemburg moet je op je bedrijfsinkomsten maar één keer belasting betalen. Vertel de Belgische fiscus dat je dat al in Luxemburg hebt gedaan. Voilà, je hebt in het beste geval enkele miljoenen euro’s bespaard. Zo eenvoudig is dat. En perfect legaal bovendien.
_Waarschuwing: vooraleer je dit stappenplan echt gaat toepassen, check je best eerst de recente wetsaanpassingen in het Groothertogdom. Bovenstaande info is immers gebaseerd op gelekte rulings uit de periode 2008-2010.
Alle beelden © Lectrr_
Meer weten over internationale belastingplanning via Luxemburg? Lees dan het MO*dossier Lux Leaks (in samenwerking met ICIJ) op www.MO.be/dossiers/luxleaks