Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

Podcast

MO* lanceert nieuwe journalistieke podcast Van Tel

Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?
Van Tel: 1 miljard euro voor een EU-Tunesiëdeal?

Elien Spillebeen, Tine Danckaers

20 maart 2024

Wat betekenen die zogenaamde migratieakkoorden tussen Europa en externe landen als Egypte en Tunesië nu echt? Om dat te begrijpen, neemt MO* het akkoord dat Europa in 2023 sloot met Tunesië onder de loep. Wat betekent die 1 miljard euro? Waar komt dat geld vandaan, en waar gaat het naartoe?

In juni 2023 pakte EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen er met tromgeroffel mee uit: de EU-Tunesiëdeal. ‘Een mijlpaal in het kader van migratie’, zo noemden de Italiaanse premier Georgia Meloni en de voormalige Nederlandse premier Mark Rutte, die von der Leyen flankeerden, het akkoord. Met dit akkoord zou Tunesië de buitengrenzen van Europa mee helpen bewaken tegen illegale migratie. Europa zou daar met plezier 1 miljard euro voor op tafel leggen.

Het getal 1 miljard blijft te pas en te onpas opduiken in politieke debatten en in onze media. Ook critici van het recente akkoord dat Europa sloot met Egypte verwijzen naar de EU-Tunesiëdeal. Want Europa zou alweer in zee gaan met een politiek leider die het met de mensenrechten op eigen bodem niet te nauw neemt.

Is de EU-Tunesiëdeal echt de bezegeling van een migratieakkoord tussen Europa en Tunesië? Wat houdt die 1 miljard euro nu juist in? Waar komt dat geld vandaan en waar gaat het naartoe?

MO*journaliste Elien Spillebeen doet het voor u uit de doeken in onze studio. Gastvrouw is Tine Danckaers.

Beluister hier aflevering 1 of ontdek de podcast op Spotify, Apple of uw favoriete podcast-platform.

In de journalistieke podcast Van Tel gaat MO* maandelijks op zoek naar de verhalen achter opvallende cijfers. We komen voortdurend cijfers tegen: getallen die vragen oproepen, die intrigeren en die onontgonnen verhalen verbergen. Wie zijn de 434 Albanezen die in één jaar tijd in een Belgisch transitcentrum terechtkwamen? 500 miljoen Indiërs zijn twintig jaar of jonger. Is de Indiase arbeidsmarkt klaar om deze jongeren straks een job te geven? Met deze en nog veel meer getallen gaan onze journalisten aan de slag. We nodigen ook experts uit die een opmerkelijk getal meebrengen naar de studiotafel en het daar voor ons ontrafelen.

Met dank aan Stampmedia