BIODIVA: Voor meer biodiversiteit bij bedrijven

Reportage

BIODIVA: Voor meer biodiversiteit bij bedrijven

BIODIVA: Voor meer biodiversiteit bij bedrijven
BIODIVA: Voor meer biodiversiteit bij bedrijven

Roxane Hoedemakers

22 november 2015

Via een biodiversiteitsscan, die ontwikkeld werd door de Provincie Antwerpen in samenwerking met andere partners, krijgen bedrijven te zien hoe goed ze scoren op vlak van biodiversiteit en krijgen ze tips om die te verbeteren. Een win-win situatie voor bedrijf en milieu. MO* zocht het uit.

In de provincie Antwerpen alleen zijn er 17.000 hectaren bedrijfsterreinen, heel wat plek dus om genoeg groen te voorzien en biodiversiteit te stimuleren. Sommige bedrijven doen al hun best om bomen te planten of grasperken aan te leggen, maar door het groen op een andere manier in te richten, worden zowel het bedrijf als de natuur er beter van.

Meer biodiversiteit is een must

De internationale baksteenproducent Wienerberger probeert al sinds 2006 biodiversiteit te stimuleren door hun industrieterreinen herin te richten, ook zij maakten de voorbije jaren gebruik van de BIODIVA-scan. Daardoor kunnen bepaalde dier- en plantsoorten zich terug nestelen in een omgeving waar ze thuishoren. Een open vlakte met veel groen, een vijver en tal van dier- en plantsoorten zijn het gevolg.

© Roxane Hoedemakers

Een groene vlakte dat de biodiversiteit moet verbeteren ter compensatie van de ontginningsgebieden maakt deel uit van het baksteenbedrijf Wienerberger.

© Roxane Hoedemakers

Ook metaalbedrijf Harzé is volop aan het werk om het bedrijf zo hoog mogelijk op de biodiversiteitsladder te krijgen. ‘Het contrast tussen de hopen schroot en ons groene plekje met vijver, fruitbomen en nestkastjes is zeer groot’, vertelt Hilde Hanselaer in een gesprek met MO*. ‘Dat verwacht je niet meteen van een metaalbedrijf, maar dat bewijst eens te meer dat iedereen het kan. Wij zitten ook af en toe samen met een bioloog die ons vertelt welke planten en dieren in deze streek thuishoren, die we hier een plaats moeten geven.’

‘Niet enkel de natuur haalt er voordeel uit, maar ook op de werknemers van de bedrijven heeft een groene omgeving positieve effecten’

Tot nu toe heeft een reiger er zijn thuis gevonden, zwemmen er vissen in de vijver, worden vlinders aangetrokken, heeft het bedrijf allerlei planten die de biodiversiteit verbeteren en komt er regelmatig een eekhoorn langs.

Niet enkel de natuur haalt er voordeel uit, maar ook op de werknemers van de bedrijven heeft een groene omgeving positieve effecten. Bijna 30 procent van de werknemers in Vlaanderen kampt met stress op de werkvloer, een rustige en groene werkomgeving helpt daarbij om het welzijn te verbeteren.

De BIODIVA-scan

De grootste vervuilers zijn nog steeds de bedrijven, maar door de scan die ontwikkeld werd door de provincie Antwerpen, LV Consult en de Strategische Projectenorganisatie Kempen worden ze er enerzijds op gewezen hoe goed of slecht ze scoren op vlak van biodiversiteit en anderzijds worden er tips gegeven om die te verbeteren.

De scan die online door bedrijven kan worden uitgevoerd bestaat uit drie delen: een biodiversiteitsladder, een kansenprofiel en 22 BIODIVA-vragen. ‘De scan volgt een duidelijk stappenplan, wat het voor bedrijven zeer toegankelijk maakt’, aldus Hanselaer, ‘na het uitvoeren van de scan zie je waar je op de biodiversiteitsladder staat en wat de volgende stap is die je moet uitvoeren om volgende keer beter te scoren.’

Verschillende bedrijven gaan mee in zee

‘Een hogere biodiversiteit betekent een groenere stempel op het bedrijf en dat is voor verschillende consumentendoelgroepen een pluspunt’

Meer dan 30 bedrijven probeerden de scan al uit. De reikwijdte beperkt zich nu nog tot de provincie Antwerpen, maar plannen om nationaal en internationaal te gaan, zijn al in de maak. Een hogere biodiversiteit betekent een groenere stempel op het bedrijf en dat is voor verschillende consumentendoelgroepen een pluspunt.

‘Het is slechts dat kleine beetje meer werk, maar je krijgt er zoveel voor terug in de plaats’, vertelt Hanselaer, ‘ik zie geen reden waarom bedrijven zich niet zouden laten scannen op biodiversiteit en ik hoop dat er nog velen volgen in dit mooi initiatief.’