Nieuw Senegalees leidersduo op ramkoers met Franse multinationals en corrupte overheid

Analyse

Kunnen president Faye en premier Sonko de hoop omzetten in daden?

Nieuw Senegalees leidersduo op ramkoers met Franse multinationals en corrupte overheid

Afscheidnemend president Macky Sall en premier Sonko schudden de hand, terwijl de nieuwe president Faye toekijkt.
Afscheidnemend president Macky Sall en premier Sonko schudden de hand, terwijl de nieuwe president Faye toekijkt.

Arthur Hendrikx

15 oktober 202416 min leestijd

Eindelijk minder corruptie en meer onafhankelijkheid van Frankrijk en grote multinationals: dat spiegelt het nieuwe politieke duo Sonko-Faye de Senegalese bevolking voor. Vorige presidenten maakten gelijkaardige beloftes, maar stelden uiteindelijk teleur. Kunnen de pas verkozen president en premier die beloftes wél waarmaken?

Toen Ousmane Sonko en Bassirou Diomaye Faye in maart de verkiezingen wonnen, brak een volksfeest los. Sonko roert zich al jarenlang in de oppositie als dé kandidaat van de verandering, met zijn partij Pastef (Patriotes africains du Sénégal pour le travail, l'éthique et la fraternité). Massaal veel Senegalese jongeren zijn werkloos en hebben hun hoop gevestigd op de charismatische Sonko en zijn pan-Afrikaanse ideologie.

Een vergelijkbaar enthousiasme hing in de lucht bij de verkiezing van de vorige presidenten, Macky Sall in 2012 en Abdoulaye Wade in 2000. Maar zij slaagden er uiteindelijk niet in de grote verwachtingen in te lossen. Onder premier Sonko en president Faye ziet het ernaar uit dat Senegal wél zal breken met het verleden op bepaalde vlakken.

‘De twee centrale noties van het discours van Faye en Sonko zijn soevereiniteit en transparantie,’ zegt Abdou Khadre Diop, professor politieke wetenschappen en grondwettelijk recht aan de Cheikh Hamidou Kane-universiteit in Dakar. Sonko en Faye willen de verhouding met de oude koloniale grootmacht, Frankrijk, rechttrekken, voornamelijk door contracten met multinationals te heronderhandelen. Anderzijds streven ze een absolute transparantie na om de corruptie in Senegal een halt toe te roepen. Uit een enquête van het onafhankelijk onderzoekscentrum Afrobarometer uit 2023 blijkt dat 57% van de ondervraagde Senegalese burgers slechts via omkoping bepaalde documenten zoals een identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs kon verkrijgen.

Al sinds jaar en dag is transparantie het handelsmerk van Sonko. Voor de oprichting van zijn partij Pastef in 2014 bracht hij als belastinginspecteur financiële schandalen aan het licht. Als politicus overtuigde hij met een vurige retoriek over corruptie en neokolonialisme. Hij liep op het werk Diomaye Faye tegen het lijf, een collega-belastinginspecteur, en ontpopte zich tot diens mentor. Toen Sonko niet op de kieslijst mocht staan, won Faye ook het vertrouwen van de partij om zijn plaats in te nemen.

Voor Sonko en Faye gaat transparantie samen met fiscale rechtvaardigheid. Dat leidde begin augustus al tot een relletje met onafhankelijke journalisten. Die besloten een dag te staken omdat Faye en Sonko hen vroegen om hun achterstallige belastingen te betalen. ‘Daar hadden Faye en Sonko het volste recht toe,’ zegt Diop.

‘Het wordt tijd dat iedereen zijn belastingen betaalt, ook de pers', vervolgt de professor politieke wetenschappen. 'Alleen zo kan de overheid naar behoren functioneren. Hier speelt overigens meer: een deel van de pers was op de hand van de vorige president, Macky Sall, die in ruil daarvoor een oogje dichtkneep bij het innen van belastingen. Dat is nu voorbij.’

De Macron van West-Afrika

De vorige president Macky Sall, die regeerde van 2012 tot april dit jaar, is nog steeds een controversieel figuur. Zijn aanhangers beweren dat Senegal onder Sall een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt op economisch en diplomatiek vlak. Tegenstanders verwijten hem dat hij de kleine man vergeten is en dat hij Senegal op het einde van zijn tweede ambtstermijn in een grondwettelijke crisis gestort heeft.

Op het einde van zijn ambtstermijn veroorzaakte Sall een ongeziene politieke chaos door te proberen de verkiezingen maandenlang uit te stellen. Waarnemers namen aan dat hij hiertoe overging omdat de man die hij zelf had aangeduid als opvolger, Amadou Ba, slecht scoorde in de peilingen.

Het volk trok massaal de straat op om te protesteren. Uiteindelijk beslechtte het grondwettelijk hof het pleit door tegen Sall in te gaan en de verkiezingen slechts iets later dan gepland te laten plaatsvinden.

‘De democratie in Senegal blijft fragiel, ondanks onze traditie van vreedzame machtsoverdracht die begon met Léopold Sédar Senghor, onze eerste democratisch verkozen president (na de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960, red.),’ zegt Diop. ‘Gelukkig hebben onze instellingen en bevolking een sterke veerkracht.’

In mei 2023 liet Sall Sonko, de grootste politicus in de oppositie, arresteren voor het 'verstoren van de openbare orde'. Daardoor kon Sonko zich niet verkiesbaar stellen. Diomaye Faye nam deel aan de presidentsverkiezingen als Sonko's vertegenwoordiger, onder de verkiezingsslogan ‘Sonko moy Diomaye, Diomaye moy Sonko’ (Sonko is Diomaye, Diomaye is Sonko). Hij behaalde op die manier een overtuigende score van 54% en benoemde Sonko onmiddellijk als zijn eerste minister.

Met de arrestatie van Sonko en zijn poging tot uitstel van de verkiezingen verspeelde Sall op het einde van zijn presidentschap veel van zijn politieke krediet.

Hoofdstad Dakar heeft zich onder het bewind van de vorige president ontwikkeld tot een interessante locatie voor internationale zakenlui en ambitieuze projecten.

Rest de vraag welke overgeleverde waarheid over zijn economisch bewind de juiste is. Politicoloog Diop onderschrijft het verwijt van Sonko en Faye dat Sall niet heeft kunnen voorzien in de noden van de arme Senegalezen. ‘Hij was vooral bezig met prestigieuze infrastructuurwerken en het aanhalen van banden met Frankrijk en China. De welvaart die op die manier gegenereerd werd in de bovenste lagen van de bevolking druppelde nauwelijks door naar de onderste lagen.’

Een stelling die Lodewijk Van Dycke (KU Leuven), expert mondiaal economisch recht die in 2013 en 2018 in Senegal woonde, nuanceert: ‘Je zou Sall kunnen vergelijken met de Franse president Emmanuel Macron: iemand die er heilig van overtuigd is dat je de grote zakenwereld moet stimuleren om in het kielzog daarvan welvaart te creëren. Maar geef hem eens ongelijk: het is niet dat hij binnen de huidige wereldeconomie veel alternatieve mogelijkheden had. Je moet roeien met de riemen die je hebt. Senegal is er op een aantal vlakken significant op vooruitgegaan tijdens zijn twaalf jaar aan de macht.’

Hoofdstad Dakar heeft zich onder het bewind van Sall ontwikkeld tot een interessante locatie voor internationale zakenlui en ambitieuze projecten, stelt Van Dycke. ‘Kijk bijvoorbeeld naar het Pasteurinstituut in Dakar, een van de weinige instanties die zich erop toeleggen eigen vaccins te produceren op Afrikaanse bodem.’ Het Pasteurinstituut werkt samen met de KU Leuven en wordt onder meer gefinancierd door de Europese Unie. Voorlopig is het vooral gespecialiseerd in vaccins tegen de gele koorts.

'Het romantische beeld dat bij sommige westerlingen leeft over de arme maar gelukkige Afrikaanse boer, klopt niet. Het is ploeteren om te overleven.’

Evaluaties van Salls bewind geven altijd aan dat zijn infrastructuurwerken tot indrukwekkende resultaten hebben geleid. Daartegenover staat dat de helft van de bevolking nog steeds onder de armoededrempel zit volgens Oxfam. Veel jongeren - de gemiddelde leeftijd in Senegal is 19 jaar - vluchten naar Europa in de hoop op werk.

‘Dat klopt, maar over het algemeen doet Senegal het beter dan de andere landen in de regio,’ zegt Van Dycke. ‘Het beeld over de armoede in Senegal is soms vertekend. Ja, er is armoede op het platteland en in de voorsteden, maar de omstandigheden zijn dan ook moeilijk. De bevolking is daar volledig afhankelijk van landbouw en veeteelt en de klimaatopwarming zorgt voor enorme moeilijkheden.’

De Senegalese denktank Initiative Prospective Agricole et Rural (IPAR) schreef in een rapport uit 2017 over de voedselschaarste in Senegal dat minder dan 4% van de landbouwgrond geïrrigeerd kan worden. De waarde van de landbouw en de graanopbrengst per persoon zijn erg laag in vergelijking met andere Sub-Saharaanse landen. Vandaar dat Senegal zich genoodzaakt ziet om bepaalde cruciale producten zoals tarwe en suiker te importeren.

MO*Wereldblogger Halewijn Timmerman werkte jarenlang als boer op het Senegalese platteland en bevestigt die problemen. ‘Het leven als Senegalese boer is hard, vergis je niet. Het romantische beeld dat bij sommige westerlingen leeft over de arme maar gelukkige Afrikaanse boer, klopt niet. Het is ploeteren om te overleven.’ Ongeveer 55% van de Senegalese bevolking leeft op het platteland. Dat heeft vooral in het oosten van het land te lijden onder verwoestijning als gevolg van de klimaatontwrichting.

Grote verwachtingen

Tijdens hun campagne beloofden Sonko en Faye keer op keer dat ze de socio-economische situatie van de gemiddelde Senegalees zouden verbeteren. Sinds ze aan de macht zijn, maakten ze ook enkele basisvoedselwaren zoals rijst (iets) goedkoper. Maar verder is er voorlopig weinig gebeurd. In een in juli afgenomen interview met Jeune Afrique merkte de eminente Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr op dat het niet slim was van de nieuwe machthebbers om zo'n grote verwachtingen te scheppen, omdat de twee nu genoodzaakt zijn meer tijd te vragen en het parlement als excuus in te roepen.

De grootste partij in het parlement was namelijk nog steeds die van Sall. De presidentsverkiezingen in Senegal vallen niet samen met de parlementsverkiezingen. De Senegalese grondwet schrijft voor dat een parlement pas twee jaar na de start van zijn legislatuur kan ontbonden worden. Die termijn verstreek deze maand en dus ontbond Faye op 13 september in overleg met het grondwettelijk hof het parlement en werden er parlementsverkiezingen uitgeschreven voor 17 november.

‘Probleem is,' duidt politicoloog Diop, 'dat je ten vroegste in december een nieuw parlement zal hebben. Terwijl je midden oktober al een begroting moet indienen voor 2025. Dat wordt nog een ingewikkelde kwestie.’

De politieke ommekeer van Sonko en Faye kent dus een moeizame start, maar voorlopig blijft het volk achter het duo staan, zegt Diop. ‘Het enthousiasme blijft groot in de straten van Dakar. Het charisma van Sonko blijft onaangetast. De bevolking gunt het nieuwe duo tijd, men weet dat ze het parlement nodig hebben voor ze grote hervormingen kunnen doorvoeren.'

'En vergeet niet dat Sonko al een sterk signaal heeft gegeven door een officieel comité te belasten met het heronderhandelen van de contracten met koolwaterstof-reuzen.’ Onder andere het Franse bedrijf TotalEnergies is op dat vlak een grote speler in Senegal. De contracten die het bedrijf lang geleden afsloot met de Senegalese regering zouden op dit moment nadelig zijn voor Senegal. De concrete cijfers zijn niet bekend, zo bevestigen Diop en Van Dycke.

Dynamisch duo of Sonko op z'n eentje?

De dynamiek tussen president Faye en eerste minister Sonko spreekt tot de verbeelding van veel Senegalezen: in plaats van een sterke president en een premier als decoratieve marionet zijn er nu twee uitgesproken leidersfiguren, elk met een eigen profiel, discours en temperament. ‘Faye is de bedaarde staatsman die vooral op het diplomatieke front de eer van Senegal hooghoudt, Sonko is de driftige aanjager die vooral op binnenlands vlak zijn gezag doet gelden,’ zegt Diop.

Dat contrast viel vooral op toen Faye op bezoek was bij president Macron in Parijs. Het was een vlekkeloze visite, terwijl Sonko in Dakar tijdens een persconferentie een agressieve tirade afstak tegen de voormalige kolonisator Frankrijk. Het is niet duidelijk of Faye op de hoogte was van dat manoeuvre. ‘Dat denk ik eerlijk gezegd niet,’ lacht Diop. ‘Sonko valt moeilijk in te tomen en is altijd onvoorspelbaar. Maar hun band blijft goed: ze zijn niet zomaar politieke medestanders, maar hechte vrienden.’

Sommige commentatoren schrijven dat premier Sonko de eigenlijke leider van de twee is. De situatie is dan ook uniek: Faye is president, maar Sonko is partijleider. Voor MO*Wereldblogger Halewijn Timmerman, die nog steeds woont en werkt in Senegal, bestaat er geen twijfel over wie de stokjes in handen heeft: ‘Sonko is de baas. Dat weet iedereen in Senegal. Zijn wil is wet.’

Herovering van de kust

Sonko en Faye hebben zich intussen ook laten opmerken met hun beleid aan de kust in Dakar en hun verzaken van overbodig en prijzig ceremonieel.

‘Een groot deel van de visserij werd in de praktijk door buitenlandse bedrijven gedaan,' zegt Timmerman, 'vooral door Chinese bedrijven, die Senegalezen als stromannen gebruiken voor hun licentie. Die licenties worden nu tegen het licht gehouden.'

De visserij geldt al jarenlang als het probleemkind van de Senegalese samenleving. Zowel in Dakar als in het noordwestelijke Saint Louis heeft overbevissing, vooral door buitenlandse bedrijven, een dramatische situatie gecreëerd. In hun wanhoop trekken vissers soms de grens over naar de kust van noordelijk buurland Mauritanië, waar ze het risico lopen om te worden afgeknald door de kustwacht. De meeste vissers verkeren in grote armoede. De president en premier willen de visserij opnieuw in Senegalese handen krijgen.

Om te tonen dat het hen menens is in hun strijd tegen corruptie en verspilling van financiën, besloten Faye en Sonko daarnaast ook om af te zien van een aantal privileges die veel geld kosten en weinig nut hebben. Zo schrapten ze bijvoorbeeld het ceremonieel dat in acht werd genomen bij de ontvangst van de president in Dakar na een buitenlands staatsbezoek.

Elk overheidsdepartement wordt bovendien aan een externe audit onderworpen. ‘De president en premier hebben allebei een verleden als auditeur van de belastingdienst en ze willen dat elan doortrekken als beleidsmaker,’ zegt Timmerman. Om zelf het goede voorbeeld te geven, maakte Faye zodra hij de verkiezingen gewonnen had zijn vermogen en bezittingen openbaar.

Nieuwe olie

Kunnen Faye en Sonko het parlement naar hun hand zetten? Kunnen ze de beloofde grote maatregelen stellen? Specialisten wijzen erop dat de offshore ontginning van olie op de site van Sangomar, op zo'n honderd kilometer van Dakar, voor een omwenteling kan zorgen. De waarde van die site werd ontdekt in 2014. Sinds juni van dit jaar is het Australische bedrijf Woodside Energy met de productie van olievaten begonnen, in samenwerking met de Senegalese regering. De inkomsten die daarmee gegenereerd worden, kunnen slim ingezet worden, bijvoorbeeld om de economie nog meer te diversifiëren, zo stelt een recent rapport van de Wereldbank over de Senegalese economie.

De algemene teneur lijkt positief, al zijn enkele beloftes al verbroken. Zo maakten Sonko en Faye er tijdens hun campagne een punt van om de regering-Sall te bekritiseren voor vriendjespolitiek, maar bezondigen ze zich volgens critici nu aan dezelfde praktijk. Verschillende belangrijke posities binnen de overheid en agentschappen zijn intussen naar dichte vrienden gegaan. ‘Weliswaar zijn ze nog steeds op merites geselecteerd, maar het blijft een vorm van vriendjespolitiek,’ zegt Timmerman.

Diop verwijst dan weer naar de beruchte caisse noire, de zwarte kas, een geheim overheidsfonds dat de president kan gebruiken naar eigen goeddunken zonder zich te moeten verantwoorden. Faye had tijdens zijn campagne beloofd dit fonds op te heffen, maar is daar inmiddels op teruggekomen.

Op sociaal vlak is er kritiek te horen van feministische organisaties, omdat er haast geen vrouwen in het kabinet van Faye zitten. Ook wat betreft lgbti+ is de Pastef conservatief. Zo beloofde Sonko tijdens zijn campagne in een reeks tweets dat hij de onderdrukking van homoseksuele relaties nog extra aan zou scherpen.

Het zal Sonko en Faye weinig deren, want de grote meerderheid van de Senegalese jeugd deelt hun waarden, die als authentiek Afrikaans worden gezien, stelt Diop: ‘Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid hebben we een president en premier waarin de bevolking zich weerspiegeld ziet op sociaal en cultureel vlak. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het feit dat Faye, een praktiserende moslim, met twee vrouwen getrouwd is, een gangbaar gebruik in Senegal.

Net als Mbougar Sarr onderschrijft ook Diop de kritiek op het conservatisme van Pastef, maar hij stelt dat elke cultuur op zijn eigen manier en tempo moet groeien en evolueren. Bovendien zou de focus moeten liggen op de politieke en economische ambities van het leidersduo. ‘Er is een nieuwe dynamiek, een nieuwe visie,’ zegt Diop. ‘Wat de toekomst zal brengen, weet niemand. Maar er is nog geen reden om aan hun project te twijfelen. We hebben er goede hoop op.’

Word proMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in