MO*146
Hoe staten geven en nemen met papieren
Rechten van papier
Op woensdag 7 december is de wintereditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer focust de MO*redactie op het belang van identiteitsdocumenten, maar we hebben ook nog heel wat andere verhalen in petto. Ontdek hier de verschillende artikels van MO*146.
Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 40 euro. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.
Focusthema: Rechten van papier
Commentaar
In beeld: weg met omstreden wet?
Hoe staten geven en nemen met papieren
Identiteitsdocumenten waren er niet altijd. MO*journalist John Vandaele schetst hoe papieren nieuwe spanningsvelden scheppen in een ongelijke wereld.
Staatloos in België
Naar schatting 10 miljoen mensen wereldwijd hebben geen nationaliteit. Wat betekent dat voor hen? En hoeveel staatlozen zijn er in ons land?
Papieren in ruil voor stemmen, propaganda en miljoeneninvesteringen
MO*journalist Pieter Stockmans fietste 530 kilometer door Szeklerland, de Hongaarse enclave in hartje Roemenië waar Viktor Orbán op aast.
‘Begrijpen die mensen wel waar ik vandaan kom?’
‘Ik wil dat ook mijn familie hier veilig kan zijn.’ Maar strikte beoordelingen van documenten staan gezinshereniging steeds vaker in de weg.
‘Als ik wil, verander ik morgen van identiteit’
In Congo ontbreken een centrale databank en organisatie voor identiteitsdocumenten. Wie papieren wil, moet nog vaak geld op tafel leggen.
Het verhaal van de illegaal
Schrijver Sumai Yahya keek zijn existentiële demonen in de ogen en schreef er een beklijvend gedicht over.
‘De superrijken kiezen zelf hun plaats in de wereld en betalen daarvoor’
Een andere nationaliteit kopen, dat kan. Als je maar genoeg geld op tafel legt, weet auteur en journaliste Atossa Araxia Abrahamian.
Het politieke taboe van de onverwijderbaren
Waarom doet België nog altijd niets voor wie terug naar zijn land moet, maar dat niet kan? En doet Duitsland het beter?
Verborgen gedicht
Trends
Waterboer
Wat een boer kan doen wanneer het land tot tien maanden lang onder water staat.
Russische huurlingen in ruil voor Afrikaanse grondstoffen
De Wagner Group, de private militaire groep van Jevgeni Prigozjin, krijgt steeds meer voet aan de grond in Afrika. MO* zocht uit waar, hoe en waarom.
Investeren in de toekomst van Congolese wouden
Elk jaar gaat één procent van de wouden in Congo verloren. Wat moeten we doen om deze groene long van de wereld te redden?
Interview: ‘Asielzoekers behoren tot de meest veerkrachtige mensen die er zijn’
Traumapsychologe Michelle Warriner en orthopedagoge Stephanie Rap over het mentale welzijn van mensen op de vlucht. ‘Er is een enorme nood aan verbinding.’
Hier komt het hout uit de wieken van onze windmolens vandaan
Zo’n 75 procent van alle balsahout komt uit Ecuador. MO* boog zich in de Amazone over de stormloop op dit hout.
Geen weg meer terug voor het regime
Iraniërs verzetten zich al decennialang tegen het starre regime. Toch zijn de huidige protesten anders, ziet politiek sociologe Ladan Rahbari.
Verhalen
Kleur bekennen
Duurzaam textiel kleuren: deze ontwerpers doen het.
Achter de schermen van de oorlog in Oekraïne
Freelancers en lokale journalisten zoeken, met gevaar voor eigen leven, naar de verhalen voor én achter het front. Verslag van journalist Arnaud De Decker.
Hashtags in de strijd voor het vrouwenlichaam in Egypte
Vrouwen in Egypte zijn gebrand op verandering. Maar het bewind van president al-Sisi tolereert alleen zijn eigen vorm van feminisme.
Neutraliteit is een illusie
Alles gaat sneller vandaag, behalve het klimaatbeleid. Alles wordt ernstiger, behalve de opinies die viraal gaan. Gie Goris staat stil bij de Grote Versnelling.
Voor u gelezen
De recente geschiedenis van De Democratische Republiek Congo, door de ogen van kindsoldaat Isaac en activiste Rebecca.