3 miljoen kinderen in Nigeria zonder onderwijs

Nieuws

Risico op kinderarbeid en kindhuwelijken stijgt

3 miljoen kinderen in Nigeria zonder onderwijs

In de Nigeriaanse staat Borno zitten 3 miljoen kinderen zonder onderwijs na de ergste overstromingen in 30 jaar. Ze lopen daardoor meer risico op kinderarbeid of kindhuwelijken.

Zware regenval heeft de afgelopen maand 30 van de 36 staten van Nigeria getroffen. Daarbij zijn 269 mensen omgekomen en 640.000 mensen uit hun huizen verdreven.

Dambreuk

De staat Borno is bij de zwaarst getroffen regio’s na de breuk in de Alau-dam, waardoor de helft van de stad Maiduguri onder water kwam te staan. Veel van de getroffen bewoners hadden al meerdere keren hun huis moeten verlaten wegens gewapend conflict, ontvoeringen en de gevolgen van klimaatverandering.

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van de ramp. Ze zitten met tienduizenden opeengepakt in de overgebleven gebouwen, zoals scholen en vluchtelingenkampen. Tientallen kinderen zijn gescheiden van hun ouders of families, waardoor ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting en misbruik.

Nu de scholen in de hele staat gesloten zijn, lopen miljoenen kinderen een groter risico op kinderarbeid, kindhuwelijken of misbruik.

Crisis op crisis

Ook ziektes rukken snel op. Nog voor de overstromingen leed al meer dan de helft van de kinderen onder de vijf aan acute ondervoeding. Nu daar een enorm gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen bovenop komt, verspreiden ziekten als cholera en diarree zich snel.

Duncan Harvey van de ngo Save the Children heeft de regio net bezocht. ‘Dit is een crisis op een crisis’, zegt hij, ‘in een gebied waar de sluipende gevolgen van de klimaatverandering voedsel en schoon water al steeds moeilijker bereikbaar maakten, en ondervoeding en ziektes al wijdverbreid waren onder kinderen.’

Schokkend

Harvey werkt al meer dan 20 jaar in de humanitaire sector maar zegt geschokt te zijn door wat hij zag in Maiduguri. ‘Honderdduizenden kinderen zitten bij elkaar in kampen zonder schoon water, sanitaire voorzieningen, voedsel of gezondheidszorg’, vertelt hij. ‘Ze zijn doodsbang en hebben alles verloren: hun huis, hun bezittingen en soms hun familie.’

Voor Save the Children is niet alleen onmiddellijke hulp nodig om de bevolking in de getroffen regio er bovenop te helpen. De internationale gemeenschap moet ook sneller ingrijpen tegen de klimaatverandering die dergelijke rampen aanjaagt, zegt de ngo.