Dambreuk en overstromingen maken de crisis in Nigeria compleet

Nieuws

Ellende komt bovenop voedsel- en veiligheidscrisis

Dambreuk en overstromingen maken de crisis in Nigeria compleet

IPS / Oritro Karim

13 september 20245 min leestijd

Begin deze week zette een dambreuk grote delen van Nigeria onder water. Volgens officiële gegevens zijn bijna een kwart miljoen mensen getroffen. Hulporganisaties vrezen dat een snelle respons enorm moeilijk wordt omdat de watersnood niet de enige crisis is waar het land mee moet afrekenen.

Toen de Alau-dam in Maiduguri afgelopen maandag instortte, zette dat de hele Nigeriaanse deelstaat Borno en naburige regio's onder water. De dambreuk kwam er na weken van stortregens die ernstige structurele schade aan het bouwwerk hadden veroorzaakt.

De Nigeriaanse bevolking is met 220 miljoen inwoners de grootste van het Afrikaanse continent. De overstromingen hebben grote schade toegebracht aan de infrastructuur en zetten de huizen van tienduizenden mensen onder water. Die ellende komt bovenop de humanitaire crisis die al heerst in het land door aanhoudende gewapende conflicten, schaarse voeding en een falende economie.

Ali Ndume, afgevaardigde voor deelstaat Borno, benadrukte kort na de ramp de ernst van de verwoesting: ‘Huizen, gebouwen, overheidsinstellingen en andere bedrijven zijn onder water gelopen. Veel mensen zitten vast en hen evacueren verloopt moeizaam. Ik maak me zorgen dat de situatie nog erger kan worden, tenzij de federale regering onmiddellijk ingrijpt om de deelstaatregering te helpen om deze situatie onder controle te krijgen.’

Waterschade

Volgens rapporten van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is ongeveer 40 procent van Maiduguri overstroomd en zijn in totaal meer dan 240.000 mensen getroffen. Waterschade heeft geleid tot de instorting van heel wat kritieke infrastructuur in Nigeria, waaronder bruggen, wegen, elektriciteitssystemen, gezondheidsinstellingen en scholen.

‘Sommige van de door overstromingen getroffen gebieden in de staten Borno, Adamawa en Yobe kampen met een voedselcrisis die 4,8 miljoen mensen treft en het leven van 230.000 kinderen in gevaar brengt door acute ondervoeding.’

Volgens de coördinator van het National Emergency Management Agency (NEMA), Surajo Garba, hebben minstens 23.000 woningen schade opgelopen door het water.

Het huidige dodental als gevolg van de overstromingen is onbekend, omdat de autoriteiten worstelen met het evacueren van mensen die nog vastzitten in huizen en gebouwen. Ezekiel Manzo, de woordvoerder van NEMA, schat dat er minstens dertig burgers zijn omgekomen.

Slangen en krokodillen

De regio is ook de thuis van een dierentuin, de Sanda Kyarimi Zoo. Volgens algemeen directeur Ali Abatcha Don Best is 80 procent van de dieren omgekomen door de overstromingen. Verschillende gevaarlijke waterdieren zijn ontkomen, waaronder krokodillen en slangen. Volgens de directeur zijn sommigen al aangespoeld in de buurt van huizen. Hij dringt er dan ook bij de burgers op aan om waakzaam te blijven.

Het hoge water heeft daarnaast aanzienlijke schade toegebracht aan landbouwgronden. Volgens de schattingen van NEMA is ongeveer 110.000 hectare verwoest, wat de bestaande hongercrisis in Nigeria nog verergert.

‘Sommige van de door overstromingen getroffen gebieden in de staten Borno, Adamawa en Yobe kampen met een voedselcrisis die 4,8 miljoen mensen treft en het leven van 230.000 kinderen in gevaar brengt door acute ondervoeding’, verklaarde Stéphane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).

Volgens experts zal de dambreuk enorme gevolgen hebben voor de economie van Nigeria. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) laat weten dat landbouw goed is voor ongeveer 22,35 procent van het bruto binnenlands product van Nigeria en werkgelegenheid biedt aan meer dan 70 procent van alle Nigerianen.

Boko Haram

En dan zijn er nog de aanhoudende conflicten met terreurgroep Boko Haram. De vijandelijkheden hebben de afgelopen jaren al 35.000 slachtoffers gemaakt en meer dan 2,6 miljoen mensen op de vlucht gejaagd.

De staat Yobe, die grenst aan Borno, is in twee weken tijd opgeschrikt door zware overstromingen en een dodelijke terroristische aanslag. Volgens politiewoordvoerder Dungus Abdulkarim begin deze maand zijn ongeveer vijftig extremisten op motoren Yobe binnenreden. Ze openden het vuur op markten en huizen om die vervolgens in brand te steken. Er vielen minstens honderd slachtoffers en veel dorpelingen worden nog steeds vermist.

De gewapende conflicten in de noordoostelijke districten nemen ook toe en de politie kan de grote toestroom van mensen in nood niet meer bolwerken. Vaak zijn er ook schrijnende taferelen van kinderen die gescheiden zijn van hun ouders of mindervaliden die zonder begeleiding zijn achtergelaten.

De VN, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en andere humanitaire organisaties bieden hulp waar mogelijk. Van de berekende nodige financiële middelen om deze crisis te bedwingen - 927 miljoen dollar - is momenteel echter nog maar 46 procent binnengehaald.