Amnesty International hekelt Frans verbod op hoofddoek voor eigen atleten op Spelen

Nieuws

Mensenrechtenorganisatie vindt dat Internationaal Olympisch Comité moet optreden

Amnesty International hekelt Frans verbod op hoofddoek voor eigen atleten op Spelen

Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van ‘discriminerende hypocrisie’ in Frankrijk en hekelt de ‘zwakke’ reactie van het Internationaal Olympisch Comité.

In een 32-pagina’s tellend rapport beschrijft Amnesty de ‘verwoestende impact’ die het hijabverbod in onder meer voetbal, basketbal en volleybal heeft op moslimvrouwen en -meisjes op alle niveaus van de Franse sport.

De verboden veroorzaken volgens Amnesty vernedering en trauma. Het heeft er ook toe geleid dat veel vrouwen en meisjes zijn gestopt met sporten waar ze nochtans van houden of waarnaar ze op zoek zijn gegaan in andere landen. Veel moslimvrouwen worden in Frankrijk niet alleen de facto uitgesloten van deelname aan sport, zegt Amnesty, maar krijgen ook nooit de trainings- en wedstrijdmogelijkheden om een Olympisch niveau te bereiken.

Strijdig met mensenrechten

In het rapport concludeert Amnesty ook dat het Franse verbod een onhoudbare situatie creëert, omdat het indruist tegen de regels van internationale sportorganisaties zoals FIFA en de internationale basket- en volleybal-federaties.

‘Discriminerende regels die toezicht houden op wat vrouwen dragen zijn een schending van de mensenrechten van moslimvrouwen en -meisjes en hebben een verwoestende impact op hun deelname aan sport.’

En het is in strijd met meerdere verplichtingen op grond van internationale mensenrechtenverdragen die Frankrijk heeft ondertekend, en de waarden en plichten die zijn vastgelegd in het mensenrechtenkader van het Internationaal Olympisch Comité, stelt de organisatie.

Ondanks herhaalde eisen heeft het Internationaal Olympisch Comité tot nog toe geweigerd om Frankrijk op het matje te roepen.

Eerder reageerde het comité wel per brief dat het Franse verbod buiten de bevoegdheid van de Olympische beweging viel en dat ‘vrijheid van godsdienst door verschillende staten op veel verschillende manieren wordt geïnterpreteerd.’ In dat antwoord werd geen melding gemaakt van andere rechten die door het verbod worden geschonden, zoals de vrijheid van meningsuiting.

Aanfluiting

‘Franse atleten verbieden om met sporthijabs te concurreren op de Olympische en Paralympische Spelen is een aanfluiting van de bewering dat Parijs 2024 de eerste Gender Equal Olympics is’, zegt Anna Błuś, genderexpert bij Amnesty International. ‘Discriminerende regels die toezicht houden op wat vrouwen dragen zijn een schending van de mensenrechten van moslimvrouwen en -meisjes en hebben een verwoestende impact op hun deelname aan sport.’

Geen enkele beleidsmaker zou mogen voorschrijven wat een vrouw wel of niet mag dragen, vindt Błuś. ‘Het is nog niet te laat voor de Franse autoriteiten, sportfederaties en het Internationaal Olympisch Comité om het juiste te doen en alle verboden voor atleten die de Franse sporthijab dragen ongedaan te maken, zowel op de Olympische Zomerspelen als in alle sporten, op alle niveaus.’