Gaza: poliovirus aangetroffen in rioolwater

Nieuws

Wereldgezondheidsorganisatie trekt aan alarmbel

Gaza: poliovirus aangetroffen in rioolwater

Naast de verschrikkingen van de oorlog en de volledige ineenstorting van de publieke dienstverlening krijgen de inwoners van Gaza nu ook nog te kampen met het bijzonder besmettelijke poliovirus, dat kinderverlamming veroorzaakt. De Verenigde Naties wijzen naar de rampzalige sanitaire situatie in het gebied dat sinds 7 oktober aanhoudend onder vuur ligt door Israël als vergelding voor de Hamas-aanvallen.

In een verklaring zegt Christian Lindmeier van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er op zes plaatsen poliovirus werd aangetroffen in rioolstalen. Die werden op 23 juni verzameld in Khan Younis en Deir al Balah.

Tot nu toe is er wel nog niemand in Gaza behandeld voor verlamming of voor andere symptomen die verband houden met een besmetting met het poliovirus. 'Het is belangrijk om op te merken dat er nog geen gevallen van verlamming zijn vastgesteld', zei Lindmeier aan journalisten in Genève.

De WHO werkt in de bezette Palestijnse gebieden samen met lokale gezondheidsinstellingen, de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) en andere partners om de effectieve dreiging te kunnen inschatten.

Op basis daarvan zal worden bepaald welke maatregelen er getroffen moeten worden om verdere verspreiding te stoppen. Zo denkt Lindmeier onder meer aan 'onmiddellijke vaccinatiecampagnes.'

'Perfecte' omgeving voor besmetting

Het poliovirus werd meer dan 25 jaar geleden uitgeroeid in Gaza dankzij een uitgebreide inentingscampagne. Voor de oorlog startte was de vaccinatiegraad 95%, zeggen cijfers van de WHO.

Maar na meer dan negen maanden van intens conflict en verschillende massale verplaatsingen van de bevolking, zijn vaccinaties grotendeels stilgevallen.

'De decimering van het gezondheidssysteem, het gebrek aan veiligheid en de voortdurende volksverhuizingen zijn naast het tekort aan medische voorraden, de slechte waterkwaliteit en ellendige sanitaire voorzieningen een perfecte omgeving om vaccineerbare ziektes te verspreiden', zegt Lindmeier. 'En polio is daar slechts een van.'