Geen tabak voor jonge mensen: 1,2 miljoen minder doden door longkanker

Nieuws

Studie in medisch tijdschrift The Lancet

Geen tabak voor jonge mensen: 1,2 miljoen minder doden door longkanker

Als overheden maatregelen nemen die jonge mensen ervan weerhouden om tabak en sigaretten te kopen, zou dat 1,2 miljoen overlijdens door longkanker helpen voorkomen. Dat zegt een studie in het medisch tijdschrift The Lancet.

Krachtdadig beleid zou ertoe kunnen leiden dat een hele generatie niet meer begint te roken. En dat zou maar liefst 1,2 miljoen levens redden, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Santiago de Compostela en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC).

Simulaties

De wetenschappers van deze instituten deden simulaties met de potentiële rokers uit de generatie die geboren werd tussen 2006 en 2010. Tegen 2095 zullen van deze generatie en hun nakomelingen wellicht 1,2 miljoen mensen gestorven zijn aan de gevolgen van longkanker door tabakgebruik, blijkt uit de resultaten. Die doden hadden kunnen voorkomen worden door jongeren maximaal de toegang tot tabak te ontzeggen, stellen de wetenschappers. 

Volgens hen zullen twee derde van die potentiële doden in lage- en middeninkomenslanden vallen.

‘Geen tabak verkopen aan jonge mensen zou vooral levens redden in deze landen, omdat ze vaak een jongere bevolking hebben dan de rijke landen, waar minder kinderen worden geboren. Daarnaast is roken nog heel gebruikelijk in armere landen, terwijl we in rijke landen al meer bewustzijn zien rond de gevaren van tabak’, zegt Isabelle Soerjomataram van het IARC.

Roken is wereldwijd een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken en de grootste risicofactor voor longkanker. Ongeveer twee derde van de huidige 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar aan longkanker is een rechtstreeks gevolg van roken.

Tabaksvrije generatie

‘Ons model laat zien hoeveel winst er te halen valt voor overheden die ambitieuze plannen overwegen om een tabaksvrije generatie te creëren’, zegt Julia Rey Brandariz van de Universiteit van Santiago de Compostela in Spanje.

Zo’n beleid zou niet alleen enorme aantallen levens kunnen redden, het zou ook de druk op de gezondheidszorg enorm kunnen verminderen, zegt Brandariz.

In geen enkel land is het momenteel illegaal om tabak te verkopen aan jonge mensen. Even had Nieuw-Zeeland een baanbrekende wet om de verkoop van tabaksproducten aan jongeren te verbieden, maar die is onlangs ingetrokken.