Geweld in DR Congo escaleert: in twee weken ruim 50.000 kinderen op de vlucht

Nieuws

Hulporganisaties spreken van de ergste situatie in decennia

Geweld in DR Congo escaleert: in twee weken ruim 50.000 kinderen op de vlucht

Het escalerende geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo heeft in de voorbije twee weken al honderdduizend mensen op de vlucht gejaagd, van wie meer dan de helft kinderen. Hulporganisaties spreken van de ergste situatie in decennia.

Het voorbije weekend zijn de gevechten in het oosten van het land opnieuw geëscaleerd. Er zijn verschillende explosies gemeld in Minova, een commercieel knooppunt waar veel mensen die Noord-Kivu ontvluchten, gestrand zijn. Er is ook hevig gevochten rond Rubaya, een stad die bekend staat om zijn coltanmijnen.

Volgens de VN bracht geweld in de voorbije twee weken al meer dan honderdduizend mensen op de been, van wie naar schatting 52.000 kinderen. De oplaaiende gevechten maken de regio bovendien ontoegankelijk voor hulporganisaties.

‘De humanitaire crisis in de DR Congo is op het ergste niveau in decennia’, zegt Greg Ramm, die de operaties van Save the Children in het land leidt. ‘De situatie in de oostelijke provincies Ituri, Noord-Kivu en Zuid-Kivu is verslechterd, met miljoenen mensen die al te maken hebben met een hoge mate van acute voedselonzekerheid; en kinderen worden het zwaarst getroffen.’

Vergeten crisis

Hulporganisaties noemen de conflicten in Congo nu een van de grootste humanitaire crises ter wereld. Het land staat al acht jaar op rij in de lijst van ‘vergeten crisissen’ die weinig aandacht krijgen in de media. Bijna 7 miljoen mensen, van wie minstens 3,5 miljoen kinderen, zijn op de vlucht. Meer dan 26 miljoen - of één op de vier - heeft humanitaire hulp nodig.

‘De humanitaire situatie is nijpend en het is van groot belang dat de internationale gemeenschap snel handelt om burgers te beschermen en verder geweld te voorkomen’, zegt Ramm. ‘We dringen er bij alle betrokken partijen op aan om de vijandelijkheden te staken en onmiddellijk te werken aan een vreedzame oplossing.’