Israël neemt gas terug na beschuldiging van 'apartheid'

Nieuws

Israël neemt gas terug na beschuldiging van 'apartheid'

Israël neemt gas terug na beschuldiging van 'apartheid'
Israël neemt gas terug na beschuldiging van 'apartheid'

Mel Frykberg (IPS)

26 mei 2015

Een beslissing van het Israëlische leger om op de bezette Westoever 'gescheiden' bussen voor Joden en Palestijnen in te richten, zette het Israëlische parlement op stelten en deed Israël imagoschade lijden op het wereldtoneel. Israël neemt wat gas terug, maar hoedt zich voor druk uit Europa.

Israël krijgt steeds meer internationale kritiek op de landonteigeningen en bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, maar ook op andere vormen van discriminatie tegen de Palestijnen.

Israëls nieuwe extreemrechtse regering ligt ook in eigen land onder vuur van liberale Israëli’s en mensenrechtenorganisaties, die de regering verwijten dat ze het imago en de waarden van het land beschadigen.

Ash Carter (CC BY 2.0)

De Israëlische defensieminister Moshe Ya’alon ontkende dat er segregatie of racisme in het spel was, en benadrukte dat het hem om de veiligheid was te doen.

Ash Carter (CC BY 2.0)

Veiligheid

Link

Lees ook: De Jordaanvallei brandt

Zo hadden Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever een campagne opgezet om Palestijnen die in Israël werken te verbieden om hun bussen te nemen. Ze zouden een veiligheidsrisico vormen, zouden weigeren om hun plaats af te staan aan Israëli’s en zouden seksuele interesse tonen in Israëlische vrouwen.

Na de terugslag werd het voorstel snel weer afgevoerd.

Vorige week kwam er groen licht voor gescheiden bussen, maar na de terugslag werd het voorstel snel weer afgevoerd. De Israëlische defensieminister Moshe Ya’alon ontkende dat er segregatie of racisme in het spel was, en benadrukte dat het hem om de veiligheid was te doen.

Ya’alon heeft het plan trouwens nog niet laten varen. Hij wil dat het leger een nieuw voorstel doet met betrekking tot alle dertien oversteekpunten van de bezette Westoever naar Israël.

European External Action Service (CC BY-NC-ND 2.0)

Op het moment van de commotie was de EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini op bezoek in Jeruzalem en Ramallah, in een poging om het Israëlisch-Palestijns vredesproces uit het slop te halen.

European External Action Service (CC BY-NC-ND 2.0)

Mogherini

Op het moment van de commotie was de EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini op bezoek in Jeruzalem en Ramallah, in een poging om het Israëlisch-Palestijns vredesproces uit het slop te halen. Ze verklaarde dat Europa een prominentere rol wil spelen in het proces.

Wat Mogherini niet openlijk zei, is dat er binnen de Europese Unie steeds meer eensgezindheid is om de druk op Israël te verhogen, en zo een einde te maken aan het verdrijven van Palestijnen van hun land om nog meer illegale Israëlische nederzettingen te bouwen, of bestaande nederzettingen uit te breiden.

‘De Israëlische regering laat zich niet onder druk zetten door de Europese Unie om toegevingen te doen aan de Palestijnen in het kader van het vredesproces’, zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nu Israël politiek steeds geïsoleerder komt te staan, vragen Palestijnse en Israëlische analisten zich af of druk uit Europa iets zou uithalen.

De politieke wetenschapper Samir Awad, hoogleraar aan de Universiteit van Birzeit, gelooft van wel. ‘De EU is de belangrijkste handelspartner van Israël. Als ze dreigt met economische sancties is dat anders dan de holle dreigementen van de VS’, denkt Awad.

Labelen

Maar Benedetta Berti, analist en onderzoeker aan het Israëlische Institute for National Security Studies in Tel Aviv, is er niet van overtuigd dat de EU Israël aan de onderhandelingstafel kan dwingen. ‘We hebben veel retoriek gehoord, maar weinig actie gezien.’

Israëlische mensenrechtenorganisaties beschuldigen de autoriteiten ervan onverschilling te staan tegenover de aanvallen van joodse kolonisten en soldaten op Palestijnen.

‘Momenteel gaan 16 van 28 EU-ministers akkoord om goederen uit Israëlische nederzettingen die naar Europa worden uitgevoerd, te labelen. Dat zijn vier ministers te weinig om het plan uit te voeren. De verdeeldheid binnen de EU over Israël is te groot, ik zie het niet meteen gebeuren’, verklaart ze.

Intussen beschuldigen Israëlische mensenrechtenorganisaties de autoriteiten ervan onverschillig te staan tegenover de aanvallen van joodse kolonisten en soldaten op Palestijnen.

Ze zeggen dat zo’n 94 procent van de aanklachten tegen Israëlische soldaten die geweld gebruikt zouden hebben tegen Palestijnen en hun bezittingen, zonder gevolg gesloten worden.

Bovendien is het zeer moeilijk voor Palestijnen om een klacht in te dienen. ‘Op de Westelijke Jordaanoever zijn er bijvoorbeeld geen stations van de militaire politie die publiek toegankelijk zijn. Hoe kunnen Palestijnen dan rechtstreeks een klacht indienen?’, vraagt de organisatie Yesh Din zich af.