Palestijnen op Westelijke Jordaanoever steeds meer uitgesloten van medische zorg

Nieuws

Rapport AZG belicht situatie in Hebron

Palestijnen op Westelijke Jordaanoever steeds meer uitgesloten van medische zorg

Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwt scherp over de snel verslechterende toegang tot medische zorg voor Palestijnen in Hebron, een stad van meer dan tweehonderdduizend mensen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

In haar nieuw rapport Occupied Lives: The Risk of Forcible Transfer of Palestinians in Hebron haalt AZG aan hoe fysieke verwondingen, mentale trauma's en beperkte toegang tot medische zorg dagelijkse realiteit zijn voor veel Palestijnen die in en rond Hebron wonen. Israëlische troepen leggen strenge beperkingen op aan de bevolking en er is regelmatig sprake van geweld, zeggen AZG-hulpverleners die er aan het werk zijn.

‘Bewegingsbeperkingen, intimidatie en geweld door Israëlische troepen en kolonisten bezorgen Palestijnen in Hebron immens en onnodig lijden’, zegt Frederieke van Dongen van Artsen Zonder Grenzen. ‘Dit heeft een rampzalige impact op de mentale en fysieke gezondheid van mensen.’

Constante dreiging

In het rapport is sprake van meldingen van de sluiting van klinieken van het Ministerie van Volksgezondheid in het gouvernement Hebron, tekorten aan medicijnen in apotheken en obstructies en aanvallen op ziekenwagens. Vanwege deze beperkingen en de constante dreiging van geweld, stellen veel zieke Palestijnen een bezoek aan de dokter uit of staken ze hun behandeling. Bovendien kampen ze vaak met ernstige financiële problemen waardoor veel gezinnen hun ziektekostenverzekering opzeggen, hun voedselinname beperken en essentiële medicijnen opgeven omdat ze die niet langer kunnen betalen.

Een van de meest beperkte gebieden binnen de Westelijke Jordaanoever, bekend als H2, wordt gereguleerd door 21 permanente controleposten die worden beheerd door Israëlische troepen. De troepen reguleren de beweging van Palestijnse inwoners en belemmeren de toegang van zorgmedewerkers tot het gebied aanzienlijk.

‘Je mag hier niet ziek worden, dat is niet toegestaan’, getuigt een AZG-medewerker in het rapport die in het H2-gebied woont.

Bezettingsmacht

Volgens het rapport dwingt het geweld ook steeds meer mensen om Hebron en het bredere gouvernement errond te verlaten. Sinds oktober 2023 is er volgens de AZG-teams sprake van minstens 1500 Palestijnen in Hebron die ofwel gedwongen uit hun dorpen werden verdreven of van wie de huizen werden gesloopt en bezittingen werden vernietigd.

‘Ondanks hun verantwoordelijkheid als bezettingsmacht, zijn de Israëlische autoriteiten er niet in geslaagd om hun verplichtingen jegens het Palestijnse volk na te komen’, aldus van Dongen.

‘Het Israëlische beleid dat in Hebron is geïmplementeerd, heeft al verstrekkende gevolgen voor de fysieke en mentale gezondheid van Palestijnen’, zegt ze. Haar organisatie roept de Israëlische autoriteiten op om onbelemmerde toegang tot gezondheidszorg en andere essentiële diensten te garanderen, Palestijnen te beschermen tegen gedwongen verplaatsing en de veilige terugkeer van ontheemde gemeenschappen naar hun huizen toe te staan.