Theezakjes lekken miljoenen microplastics – en menselijke cellen nemen die op
© Skitterphoto / Pexels (CC0)
© Skitterphoto / Pexels (CC0)
Spaanse wetenschappers hebben gedetailleerd in kaart gebracht hoe miljoenen nano- en microplastics vrijkomen uit theezakjes. Ze hebben ook vastgesteld dat die door menselijke darmcellen kunnen worden opgenomen.
De onderzoekers van de Autonome Universiteit Barcelona gebruikten standaard verkrijgbare theezakjes uit stoffen als nylon-6, polypropyleen en cellulose. Als ze werden ondergedompeld in heet water, kwamen miljoenen deeltjes microplastics en de nog kleinere nanoplastics vrij.
Via geavanceerde technieken zoals elektronen- en infraroodspectroscopie konden de wetenschappers vaststellen dat zakjes van polypropyleen tot 1,2 miljard deeltjes per milliliter kunnen vrijgeven. Cellulose haalt 135 miljoen deeltjes, nylon-6 scoort een goede 8 miljoen.
Menselijke cellen
Deeltjes werden vervolgens gekleurd en blootgesteld aan verschillende soorten menselijke darmcellen om de interactie te beoordelen. Daaruit blijkt een hoge opname door slijmproducerende darmcellen, waarbij de deeltjes zelfs de celkern binnendringen, waar het genetische materiaal is opgeslagen.
Dat betekent dat darmslijm een belangrijke rol speelt bij de opname van die verontreinigende deeltjes, zeggen de onderzoekers, en dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten die chronische blootstelling kan hebben op de menselijke gezondheid.
‘Het is van cruciaal belang om gestandaardiseerde testmethoden te ontwikkelen voor de verontreiniging die vrijkomt uit plastic materialen die in contact komen met levensmiddelen’, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten voor regelgeving om de vervuiling zoveel als mogelijk te minimaliseren, zeker nu plastic voedselverpakkingen in opmars zijn.
De studie is verschenen in het tijdschrift Chemosphere.
Meer nieuws over microplastics
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.