Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereldnatuurfonds (WWF), dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
De grote verscheidenheid aan ontdekte soorten strekt zich uit van 430 planten tot 140 ongewervelden, 96 vissen, 22 amfibieën, 42 reptielen, 2 vogels en 10 zoogdieren. Het gaat onder meer om unieke orchideeën, nieuwe soorten klauwkikkers, krokodillen, elektrische vissen, uilen, spinnen, schildpadden en zelfs een apensoort.
Volgens het rapport zijn de meeste soorten ontdekt in Gabon (262), gevolgd door de Democratische Republiek Congo (259) en Kameroen (238).
Bescherming
De ontdekkingen duiden niet alleen op de immense natuurlijke rijkdom van het Congobekken, maar ook op de grote noodzaak om er de kwetsbare ecosystemen te beschermen, zegt het WWF. De bossen in het Congobekken zijn de grootste koolstofput ter wereld en staan bekend als de ‘long van Afrika’. De wouden zijn ook van vitaal belang voor meer dan 75 miljoen mensen, die ervan afhankelijk zijn voor voedsel, onderdak en hun culturele identiteit.
‘We zijn verheugd zijn over deze ontdekkingen, maar erkennen ook dat ze gepaard gaan met de grote verantwoordelijkheid om dit buitengewone ecosysteem te behouden’, zegt Martin Kabaluapa, regionaal directeur voor het Congobekken bij WWF. ‘Dit nieuwe rapport geldt als een oproep tot actie voor regeringen, gemeenschappen en alle betrokken partijen om de krachten te bundelen en dit onvervangbare natuurlijk erfgoed te beschermen.’