MO*144
De verloren onschuld van de sport
Winst is belangrijker dan deelnemen
Op woensdag 1 juni is de zomereditie van MO*magazine verschenen. In dit nummer focussen we op de relatie tussen sport en politiek. Kunnen we nog sporten of supporteren zonder dat er bloed of een fortuin aan kleeft? Ontdek hier de verschillende artikels van MO*144.
Nood aan een stevige dosis mondiale informatie? Je kan dit nummer in deze winkels en boekhandels kopen (7,5 euro) of je kan ook een abonnement bestellen voor slechts 32 euro. Je kan ook proMO* worden voor slechts 4 euro per maand of 50 euro per jaar. Je krijgt dan ook ons magazine toegestuurd en je geeft ons journalistiek project een extra duwtje in de rug. Opgelet: Knack-abonnees ontvangen MO* automatisch bij hun pakket.
Focusthema: Winst is belangrijker dan deelnemen
‘Afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht. Zijn we dat vergeten?’
Het Westen heeft veel te lang (en met open armen) Russisch geld ontvangen. Maar financiële afhankelijkheid bezorgt geldschieters macht, schrijft Jago Kosolosky in het voorwoord. Zijn we dat vergeten?
Sport als dienstmaagd van de macht en het grote geld
De sport wil geld. Het grote geld wil de sport. En de politiek wil een beter imago. Kunnen we nog sporten of supporteren zonder dat er bloed of een fortuin aan kleeft?
De president moet scoren
MO*journaliste Elien Spillebeen stond aan de zijlijn in Burundi en zocht uit hoe politici er proberen te scoren met sport.
Arabische oliesjeiks en prinsen veroveren de wielersport
Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar zitten stevig in het zadel van het wielrennen. Niemand lijkt te willen zien hoeveel bloed er kleeft aan hun sponsorgeld.
Het miljardenspel van Engels topvoetbal
De Premier League ‘profiteert van de moderne Engelse traditie om geld van bijna elke herkomst te verwelkomen’. De rest van de wereld volgt dat succesvolle model.
Een sportieve thuis voor 300 meisjes en vrouwen en 62 nationaliteiten
Op bezoek bij RWDM Girls in Molenbeek, de sportieve én sociale club die vooral niemand aan de zijlijn wil laten staan.
Geen Grand Prix voor de mensenrechten
Je schendingen van de mensenrechten doen vergeten? Dat kan simpelweg met de duur betaalde uitlaat van een formule 1-wagen. De kleine Golfstaat Bahrein, die verre van uitblinkt in mensenrechten, weet er alles van.
Trends
Persoonlijk
MO*journalist Pieter Stockmans trok na de Russische invasie naar Oekraïne en buurland Roemenië.
Waar blijft een land van 200 miljoen inwoners met zijn afval?
Inzamelen, sorteren, recycleren: de Nigeriaanse overheid worstelt met jaarlijks 42 miljoen ton afval.
‘Oekraïne is al acht jaar een testlabo voor desinformatie’
Olga Joerkova, journaliste en factchecker: ‘Rusland gebruikt desinformatie als vorm van psychologische oorlogsvoering.’
Ook het leger hangt aan de oliekraan
Wat doet het militaire apparaat voor het klimaat? ‘Je kan er niet omheen dat we ook in het leger af moeten van fossiele brandstoffen.’
Het einde van steenkool is nog niet in zicht, het einde van onrecht evenmin
Waarom gelooft India nog zo sterk in steenkool? En hoe problematisch is dat? Journalist Gie Goris ging op zoek naar antwoorden in deelstaat Jharkhand.
Waarom Afrikaanse landen zich liever niet bemoeien met de oorlog van Rusland
Willen Afrikaanse landen zich niet uitspreken tegen de Russische invasie omwille van een antiwesterse houding? Of is de Russische invloed op het continent intussen groter dan we dachten?
Verhalen
Tussen de regels
Kunstenares DOiNK neemt een recent artikel uit MO* onder handen en maakt er een verborgen gedicht van.
‘Ik ben geen dier’
Gemigreerd, gebruikt en op straat gezet, maar toch niet gebroken: Sierra Leoonse huishoudhulpen in Beiroet.
Portret: Francia Márquez, van het verzet naar de macht
Francia Márquez is de grote belofte van de Colombiaanse politiek. Ze identificeert zich met ‘de uitgeslotenen, de verarmden, de gediscrimineerden’.
‘God heeft me naar dit eiland gebracht om Hem te ontmoeten’
In het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos proberen evangelische kerkgemeenschappen zoveel mogelijk zieltjes te winnen onder de kampbewoners.
De vergeten slachtoffers van Poetin
‘Wij weten het al langer, maar nu pas lijkt iedereen te beseffen wat Rusland echt voor ogen heeft.’ Vijf Antwerpenaars uit Belarus, Georgië, Tsjetsjenië en Syrië gaan in gesprek met elkaar.
Voor u gelezen: Van Kaboel naar Europa
Veel Afghanen vluchtten vorige zomer voor de teruggekeerde Taliban, en dat zorgde ook in de boekhandel voor een opvallend aanbod aan vluchtverhalen.